zaterdag 22 november 2008

De homo consumenticusWoedend zijn ze, de supermarkten, want ze moeten gaan betalen voor de inspecties door de Voedsel- en Warenautoriteit! In hun woede willen ze ons, de gewone Joe&Jane the Plumber-consumenten die bij hen onze voedingswaren kopen, voor hun karretje spannen. Dus heeft hun branchevereniging, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, een persbericht doen uitgaan waarin gedreigd wordt dat haar leden de kosten voor de controles wel door mo├ęten berekenen. Aan hun klanten, aan ons dus. En dat dat ons wel enkele centen per product gaat kosten.

Wat ze natuurlijk hopen is dat wij met z'n allen gaan protesteren en dat de inspecties voor de levensmiddelenbedrijven gratis blijven. Deze redenering is natuurlijk zo krom als die komkommer die tegenwoordig weer toegelaten is.

Wij consumenten betalen die controles al, via de belastingen. Dus als de supermarkten ons er nu ook voor laten betalen zijn we dus dubbel de klos! Tenzij natuurlijk de belastingen omlaag gaan door de besparingen die het doorberekenen van de inspecties aan de ondertoezichtstaande supers opleveren. Dat ziet Elsje niet gebeuren.

Belangrijker is namelijk dat het hier om de kosten voor hercontroles gaat. Dat zijn controles die de VWA moet doen als bij een supermarkt tijdens een reguliere, voor hen gratis (lees: uit de algemene middelen betaalde) controle, de boel niet in orde was. Slechte presteerders durven dus nu hardop aan te kondigen hun straf aan ons te gaan doorberekenen. Lekker is dat!

Elsje roept haar lezers daarom op om allemaal die supers te gaan mijden die hun prijzen verhogen want dat waren dus degenen die het NIET goed doen! En daar wil je als homo consumenticus je spullen toch niet vandaan halen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Je hebt gelijk, het is belachelijk! Ik vrees alleen dat veel mensen zich er niets aan gelegen zullen laten, want het vergt aanpassing van je koopgedrag...