vrijdag 28 november 2008

Observaties vanuit het OVEen van Elsjes ex-collega's noemde het het Openbaar Veevervoer. En af en toe voel je je ook net een koe, die opeengepakt met medekoeien van hot naar nog hotter wordt getransporteerd. En die maar moet afwachten of-ie daar ook aan zal komen...

Elsje houdt zich tijdens haar OV-reizen graag onledig met het observeren van het gedrag van haar medepassagiers. Als een vorm van lijfsbehoud, want als je gaat observeren, kun je je er namelijk niet meer aan ergeren.

Elsje had vandaag een OV-rijk dagje. Zo kwam het dat Elsje de volgende observaties mocht optekenen:

Bus
- Op weg naar het station is de Utrechtse bus 8 een oase van stilte. Forenzen lezen hun krantje of staren slaperig voor zich uit danwel uit het raam. Vanaf het station daarentegen lijkt de bus een kippenhok: volgestouwd met scholieren die opdrachten, leerkrachten en medeleerlingen op luide toon bespreken. Zo weet Elsje nu dat er twee docenten Jacqueline heten, dat de ene daarvan 'keitof' is en de ander een 'bitch'. Dat je beter Bas kunt hebben als gever van feedback dan Hans, en dat niemand het merkt als je je opdracht van vorig jaar in de herhaling gooit.
- Eén van hen, een stoere jongen met een half afgezakte spijkerbroek, een bomberjack en de haren in stekeltjes omhoog ineens een meisje blijkt te zijn als hij zijn mond opent.

Trein
- Conducteurs verontschuldigen zich aan de lopende band voor de omweg en de vertraging die de treinen natuurlijk hebben...
- ... maar dat zij iemand die in een eersteklas coupé zit niet geloven als die aangeeft niet door te hebben gehad dat-ie niet in de tweede klasse zat. "Dat wist ik niet, mevrouw." "Kom nou, natuurlijk wist u dat! Daar boven de deur staat een levensgrote één, die kunt u niet hebben gemist". Maar als het bedoelde cijfer er vervolgens niet blijkt te staan, blijken ze gelukkig zo sportief om maar weer eens een keertje hun verontschuldigingen aan te bieden.
- Vrijdagmiddag is dé middag om met je vriendinnen de treincoupé onveilig te maken met harde mobielmuziek en dito gelach...
- ... en als je wilt roken in de natuurlijk geheel rookvrije trein je gewoon heel hard zegt dat je ontzéttend moet plassen en dat je vriendinnen mee moeten gaan omdat je natuurlijk niet alleen durft.

Tram
- Tramconducteurs in Amsterdam reageren ronduit onbeschoft als je ze vraagt je te waarschuwen bij een halte naar keuze. Alsof je een ongelofelijke oetlul, een boertje van buuten of nog erger, een buitenlander bent die het in zijn botte hersens haalt naar Amsterdam te komen zonder zodanig zelfredzaam te zijn dat hij/zij niemand (en zeker de tramconducteur van dienst niet) hoeft lastig te vallen voor zoiets onbenulligs als de juiste tramhalte.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

bus: scholieren... breek me de bek niet open ; )
trein: 1e klas ? Bestaat dat dan nog ?!
tram: dit zegt meer de A'damse tramconducteurs dan over de boertjes van buuten, waar ik mezelf dan ook maar voor 't gemak onder versta...

Elsje zei

@Anders: o ja, voor zo'n tramconducteur is elk ander mens een boertje van buuten (Join the club!)

Anoniem zei

Fijn stukje herkenning, om meerdere redenen. Gewoon, om wat je tegenkomt aan (wan-)gedrag maar ook dat je het zo heerlijk vindt te observeren. Mijn dag kan niet meer stuk als ik weer een geweldige dialoog heb mogen aanhoren, of zo'n mobiel-eenmanvrouwsgesprekje. Verrukkulluk gewoon!

Anoniem zei

Op de trein kom ik vaak 'personages' tegen die achteraf in mijn verhalen terechtkomen.

elke zei

Bij deze gaan we Amsterdam mijden als de pest. 't Is toch veel beter in Utrecht!

bl@nkie zei

Je maakt wel ontzettend veel mee als je je over geeft aan het 'openbaar vervoer'! ik maak zelden gebruik van de mogelijkheid. ;-)