vrijdag 7 november 2008

Geef ons heden ons dagelijks brood...Deze week stond in het teken van Waterproef, de groots opgezette oefening waarmee duidelijk wordt in hoeverre wij Nederlanders voorbereid zijn op een rampzalige overstroming. Er werd geoefend met een dijkdoorbraak langs de kust, langs de grote rivieren en langs de grote meren.

Afgezien van het feit dat de gekozen overstromingsscenarios absoluut niet geloofwaardig waren (zo was Flevoland in slechts een paar uur helemaal volgestroomd door een relatief klein gat in de dijk: onzin!) leverde de oefening wel heel veel mooie beelden op van heen en weer gesleep met zandzakken en helicopters die boven uitgestrekte plassen (zogenaamd) mensen aan het redden waren. Alle betrokken (overheids)partijen deden hun uiterste best te laten zien dat ze goed voorbereid zijn op een ramp van dergelijke omvang.

Maar ook was er veel aandacht voor hoe je je als Gewone Burger het best kunt voorbereiden op dit soort situaties. Minister ter Horst presenteerde het noodpakket dat iedereen in huis zou moeten hebben. Hebben jullie het al? Nee?

Met al die aandacht voor hoogwaterveiligheid lijkt het erop alsof het gebed van de waterbeheerder is verhoord:

Geef ons heden ons dagelijks brood
En eens in de tien jaar een watersnood

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja, vorige maand stond ik daar nog te kijken naar die dijk die aan de wandel ging (introductierondje). Dat moet idd maar niet te vaak gebeuren, ik vond het behoorlijk spooky, die aanblik en de verhalen van de collega ' die erbij was geweest..' Goed dat er Waterschappen zijn, nietwaar ;-)

Elsje zei

@blue: let me think... werk jij voor AGV?

Anoniem zei

Voor het eerste echte Watercyclusbedrijf van Heel Nederland, ja.

Elsje zei

@blue: aha! weer een mysterie opgelost ;-)