zaterdag 15 november 2008

OpvolgersVandaag in de krant een heel stuk over de opvolger van minister Ella Vogelaar, Eberhard van der Laan. Strekking van het stuk: een ijzersterke mediator maar ook een keiharde onderhandelaar. Het zal vast. Elsje dacht vooral: een noodgreep.

Direct links daarvan een stukje over de mogelijke opvolger van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb, die burgemeester van Rotterdam wordt. Voor de functie die hij verlaat circuleert de naam van Jetta Klijnsma, die jaren lang gemeenteraadslid in Den Haag was en daar ook al weer tien jaar wethouder Cultuur en Financiƫn is.

Het was natuurlijk al langer bekend dat Aboutaleb opgevolgd moest worden. En dus zal de PvdA, die voor beide posten aan de lat staat, al veel langer aan het werven zijn voor dat staatssecretariaat dan voor dat ministerschap, waarvoor men pas deze week aan de bak kon.

En toch durft de schrijver van dit krantenartikel te beweren dat er, omdat Vogelaar door een man wordt opgevolgd, op de plek van Aboutaleb een vrouw moet komen. Daarmee gelijk suggererend dat, mocht Klijnsma benoemd worden, zij als een soort excuus-truus mag worden beschouwd die niet om haar capaciteiten maar om haar geslacht uitverkozen is.

Terwijl de situatie natuurlijk net zo goed omgekeerd gepresenteerd zou kunnen worden. Omdat Aboutaleb door een vrouw zou worden opgevolgd, moest men in allerijl op zoek naar een mannelijke vervanger van Vogelaar. En zo kwam men uit bij van der Laan, niet omdat die nou zou goed is, maar omdat het een kerel is. Maar dat hoor je nou niemand zeggen. Het is ook altijd hetzelfde.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wow, goed logje, prachtige illu! Ik ben bang dat jouw gedachtengang klopt als een bus. Moet je als vrouw toch ook niet willen he, ergens ' gestationeerd' worden vanwege je geslacht.

Anoniem zei

Ik denk dat Klijnsma echt op haar capaciteiten is gekozen. Bos cs zal zich niet voor een 2de keer bij de neus laten nemen door een falende bewindsvrouw/man.
Klijnsma heeft een zeer goede staat van dienst en wordt door menigeen geroemd.
Vogelaar zat allang op de schopstoel en moest allang weg, de kredietcrisis heeft haar verblijf een beetje verlengd.
Van der Laan zat allang in de wachtkamer. Sexe heeft niets met het hele verhaal te maken.
Denk ik.

Elsje zei

@Gdeb: O, maar dat denk ik ook zeker. het is alleen dat er in de krant dan weer wordt gesuggereerd dat ze om haar sekse in aanmerking komt en daar heeft Elsje dan echt een heftig allergische reactie op...