donderdag 4 december 2008

Zwarte pantersOp de voorpagina van de Volkskrant staan steeds korte aankondigingen van hetgeen je bij hen op de website kunt vinden. Vandaag een aankondiging van een korte reportage over een fotoserie van sportfotograaf Fjodor Buis. De reportage is zeer aan te raden, trouwens, prachtige foto's! De aanleiding om deze fotoserie te maken was bovenstaande foto, die Buis vijf jaar geleden maakte van Frans de Munck (bijnaam de Zwarte Panter).

En voor zwarte panters is Elsje heel erg bang. En als ze heel erg bang schrijft is dat een vreselijk understatement. Noem het irrationeel, deze bibberingen veroorzakende angst. Deze liever niet naar de foto kijkende, trillerigheid veroorzakende angst. Deze adem in de keel stokkende bij het lezen van de aankondiging op de voorpagina beverigheid veroorzakende angst. En dat terwijl er daar alleen maar letters staan, niets om bang voor te zijn zou je denken.

Hoe is dat zo gekomen? Elsje was een jaar of 6, 7 misschien toen er een aflevering van of de Hulk of de Man van Zes Miljoen werd uitgezonden waarin mensen achterna gezeten werden door zwarte panters, de 'waakhonden' van de slechterik van dienst. Eén scene uit die aflevering dringt zich elke keer aan Elsje op op het moment dat zij zelfs alleen maar dénkt aan zwarte panters: een vrouw, geheel in het wit gekleed, loopt over een trottoir langs een geasfalteerde bergweg. Het is nieuw asfalt, dat zwart ligt te glimmen in de zinderende zon. Links van haar een talud waarop een stukje verderop, tussen de struiken, een stel panters likkebaardend ligt te wachten op dit lekkere hapje. Als kijker besef je dat er voor haar geen ontkomen meer aan is.

Hoe het verder ging? Geen idee, maar dit beeld heeft zich in Elsjes netvlies gegrift. Jarenlang heeft ze er nachtmerries van gehad en nog steeds vervult het denken aan zwarte panters haar met deze diepgewortelde angst. Zozeer dat ze zelfs even getwijfeld heeft of ze bovenstaande foto wel boven haar blog zou plaatsen...

8 opmerkingen:

elke zei

Mijn god, Elsje, waarom kijk jij op 6 jaar al naar zo'n dingen?

Anoniem zei

lieverd, het zijn maar best lelijk en lompe speelgoed knuffelbeesten op de foto hoor! Je mag rustig kijken. Heb je trouwens ooit The Boys from Brazil gekeken? Iemand wordt gescheurd door Dobermans - ik moet er toch iedere keer aan denken als ik zo'n hond zie.

Anoniem zei

Denk maar aan hun zachte vacht!:-)

Elsje zei

@elke: tja dat komt ervan als je het derde kind van het gezin bent...

@elma: Dobermans zijn sowieso eng, film of niet!

@tijdtussendoor: zal ik doen!

Anoniem zei

Ook eng: ik zag een keer een dikke man gehuld in slechts een panter-stringetje met een zwarte Poema aan de lijn. Gewoon, zomaar, op een fietspad bij de ingang van het strand. Eng in het driedubbeldikkwadraat.

elke zei

@blue: woehaha! Ge meent het!?

Elsje zei

@Blue: ajakkes, daar zou ik ook heel enge nachtmerries van krijgen!!

Anoniem zei

@ Elke: schuld van de oudere zus die destijds volledig tv-verslaafd was. En nu heb ik helemaal geen tv meer, want het (Sinterklaas-)journaal kun je ook via internet bekijken! Overigens was het volgens mij een aflevering van "De Wrekers".... Gera