zaterdag 3 januari 2009

Uitgerookt

(bron: brochure Tafel van Elf, Expertisecentrum Rechtshandhaving)

Vandaag een berichtje in de krant: het rookverbod in de horeca wordt op grote schaal genegeerd. Aldus Clean Air Nederland in een brief aan Minister Klink. Gek toch dat Elsje alleen maar in tenten komt waar men zich keurig aan het verbod houdt. O nee, dat klopt niet helemaal.

De man die in augustus een sigaret aanstak aan de bar in het restaurant waar Elsje en Sjaak met de kinderen gingen eten was natuurlijk een overtreder van het rookverbod. Al was het dan een onbewust overtreder (toen Elsje hem vroeg niet binnen te roken, schrok hij van zichzelf en maakte direct zijn peuk uit. Later ging hij buiten roken), het was toch een overtreder.

De man die in het 'wij zijn rookvrij'e hotel zat te roken deed dat volgens de eigenaresse toen Elsje daarover ging klagen 'alleen maar als de gasten naar bed waren'. En dan moest 'vader toch kunnen roken want dan had niemand er toch last van'? Hoe kon het dan toch voorkomen dat Elsje langs die walgelijke walm moest lopen? Ja, deze laatste categorie, de bewuste overtreders, daar gaat het om. Mensen die weten dat roken in de horeca verboden is maar altijd wel een vergoeilijkende smoes klaar hebben waarom roken in hun geval natuurlijk wel zou moeten mogen.

He bah, nou was Elsje van plan haar stukje vooral te richten op het feit dat ze vindt dat het rookverbod dus wel goed nageleefd wordt en nou zit ze te zeurpieten over die ene bewuste overtreder. En dat terwijl ze best weet dat honderd procent naleving van welk verbod of gebod dan ook een utopie is en zal blijven.

Laat ze dan nog maar eens benadrukken dat ze het zo heerlijk vindt dat ze nu gewoon een restaurant of een café binnen kan zonder dat ze van te voren medicijnen moet innemen. Zonder dat ze daar zelfs maar bij hoeft na te denken! Hoera. Elsje hoopt zo dat Klink zijn poot stijf houdt en dat het rookverbod nog een Lang en Gelukkig Leven beschoren is.

4 opmerkingen:

Ina zei

De rook komt uit m'n oren als ik hoor dat zo'n verbod niet nageleefd wordt omdat 'er niet voldoende handhaving mogelijk is'.
Moet alle hoop op gezond verstand of solidariteit, of gewoon gehoorzamen aan de wet, opgegeven worden?

Elsje zei

@Ina: als medewerker van een handhavingsdienst kan ik je vertellen naleving afdwingen heel lastig is. Handhaven van het rookverbod door de VWA zal wrsch niet zo heel veel uithalen. Wat nodig is, is een mentaliteitsverandering: roken doe je alleen in je eigen huis. En die verandering is voor vele rokers blijkbaar erg moeilijk.

Daniel Struyf zei

Ik denk dat jullie Nederlanders dan toch nog het voordeel hebben dat er een rechtlijnige wetgeving rond bestaat (of vergis ik mij?). In België hebben we een rookverbod op zijn Belgisch: met veel achterpoortjes en dus een pak dubbelzinnigheid.

elke zei

Aangezien ik gisteren naar een verjaardagsfeestje ging op café, werd daar wel gerookt. Vandaag voel ik mij uitgerookt. Voor mijn part mogen ze het hier ook invoeren.