zaterdag 28 februari 2009

CITO-stressAfgelopen donderdag kregen spruit 3 en 4 de uitslagen van de CITO-eindtoets. Gelukkig had de school er, in tegenstelling tot eerder jaren, voor gekozen om de uitslagen snel bekend te maken. De kinderen behoorden daarom nu eens niet tot de laatste maar tot de eersten van de stad die de hunne hoorden. En gelukkig voor deze twee kinderen was die weer zodanig dat ze straks naar de school van hun voorkeur kunnen. En ook dit keer was de vreugde bij het horen van dat ene getalletje bijna griezelig.

Maar dat het niet voor alle kinderen en/of ouders een bevredigend resultaat was, bleek uit de reactie van één van de moeders. Kindlief had 'maar' een HAVO-advies. Woedend was ze op school, waar men haar kind 'in de steek had gelaten!'. Alles lager dan de allerhoogste schooltrede is blijkbaar onacceptabel? Pfjoe, dat levert een fijne stressvolle situatie op voor dat kind. Niet Elsjes manier zeg maar.

Gelukkig sprak Elsje daarna een andere moeder die zo opgelucht was dat haar kind een VMBO-advies had gekregen en niet het zwaardere HAVO-advies, want dan moest het kind straks 'veel te veel op haar tenen lopen. En ze wil ook graag veel sporten en met haar vrienden rondhangen.' Lekker relaxed zou je zeggen, maar nee, ook hier stress want de school van keuze hanteert een stevig lotingsysteem waarbij de CITO-score zwaar meetelt. En dus ook hier een zwaard van Damocles: wat als ze nou uitgeloot zou worden? Wat moest ze dan?

Laat alsjeblieft staatssecretaris Dijksma opschieten met het minder zwaar maken van de CITO-eindtoets! A. voor de kinderen: het maken van de toets, het wachten op de uitslag, de uitslag zelf, de invloed die dat heeft op de mogelijkheid om al dan niet tot de school van je keuze te worden toegelaten: slopend! B. voor de ouders: het begeleiden van je kind, het accepteren van de uitslag én de mening daarover van de school: killing! en C. dan hebben middelbare scholen niet meer een cijfertje waarop ze keihard kunnen selecteren.

9 opmerkingen:

Loes zei

Jeetje, wat een uit de hand gelopen toestand, sinds die van mij dat ding deden....
Dit lijkt meer op de toestanden in Engeland, waar je moet "solliciteren "om bij een Uni terecht te kunnen..
Dit is bizar, die arme kinderen, en hun ouders.
Nou gefeliciteerd, lekker gevoel zeker, dat het allemaal naar wens is verlopen.

LUC zei

Al die begrippen voor ons Vlamingen zijn Latijn voot ons CITO , HAVO enz. Eens een blogje waarop al dat betekend Elsje ?

Ina zei

Toch fijn dat jullie gozers naar eigen keuze goed terecht gaan komen. En verder houd ik me altijd voor wat mijn vader tijdens toetststress mij voorhield:
"Examen doen? Zie het als een goede manier om examen doen te oefenen."

Elsje zei

@ollie: dat moet je helemaal niet willen weten. loze kennis!
maar stel dat je het wilt weten: de CITO-eindtoets is een toets voor kinderen van ong 12 jaar, die van het basis- naar het middelbaar onderwijs gaan. hoe meer punten, hoe hoger het soort onderwijs dat je kunt gaan volgen. van 'laag' naar 'hoog' zijn dat: VMBO - HAVO - VWO - Gymnasium...

@ina: die ga ik er hier inbrengen!

LUC zei

even liggen Elsje ; Bij ons twaalfjarigen heet dat interdiocesane proeven ! Met besluit : Lijkt nergens op.

elke zei

Proficiat aan de kinderen, Elsje.
Ik veronderstel dat jullie blij zijn dat dit achter de rug is.

Dit is totaal niet te vergelijken met ons systeem. Hier mag nog altijd gekozen worden. Of dit beter of slechter is, laat ik in het midden.

Elsje zei

@ollie en elke: elk systeem heeft z'n voor- en nadelen. ik zal eens een blogje schrijven over hoe Elsje bijna naar het verkeerde schoolniveau werd gestuurd in het pre-CITO-tijdperk...

Daniel Struyf zei

Als 'buitenlander' is het voor mij altijd weer verwonderd kijken naar jullie onderwijssysteem- en jargon. HAVO, MAVO, CITO, ...
Wij in Vlaanderen hebben ook een hele mooie. De oudste kleuters leggen een zogenaamde "toetertest" af om te zien of ze rijp zijn voor het eerste jaar lager onderwijs.
En aan je antwoord op Ollies vraag heb ik zelf ook heel wat hoor :-)

Anoniem zei

ik heb laatst mijn voorlopige advies gehad en daarbij viel ik al bijna flauw van de zenuwen!

ben er nu ook een blog over begonnen om alles ff kwijt te kunnen