woensdag 11 februari 2009

Eat shit!



Excuseren jullie Elsje deze onsmakelijke titel. Hij is namelijk te toepasselijk om niet te gebruiken voor dit blogje over eetgewoontes.

Iedereen kent natuurlijk de berichten over de groeiende hoeveelheid mensen met overgewicht in de westerse wereld, sla er google maar eens op na. Epidemisch is het, en mega-ongezond. We zouden met z'n allen moeten stoppen ons vol te proppen en meer moeten bewegen, is de boodschap waarmee men ons om de oren slaat. En zeker onze kinderen, want die kunnen er ook niets aan doen dat ze te dik worden. Wat wil je, als je van jongs af aan het verkeerde voorbeeld voorgeschoteld krijgt.

Dat door dit soort berichtgeving een nieuwe mensensoort ontstaat, zal jullie niet verbazen. Een mensensoort die zich suf sport, extreem alert is op alles wat er door het mondje gaat (want er mag never nooit geen pondje aan het lijf erbij!) en inspringt op elk nieuw dieet (is SonjaBakkeren trouwens alweer uit?). Die dus ook hierin geen maat weet te houden. Let wel, natuurlijk is op je voeding letten helemaal niet verkeerd. Het gaat Elsje even om het doorslaan. Want bij doorslaan horen maar al te vaak ongewenste neveneffecten.

Natuurlijk geeft deze gezondheidssoort ook zijn opvattingen over eten door aan zijn kinderen. Dat er gisteren dan ook een nieuw alarmerend bericht de wereld ingeslingerd werd, was te verwachten: een toename van broodmagere peuters doordat hun ouders zo bang zijn voor overgewicht dat ze hun hummels alleen maar light-producten geven. Een kind heeft gewoon calorieën nodig, het moet immers groeien! En daarbij zijn voldoende voedingsstoffen, waaronder vet, broodnodig.

Over bijzondere eetgewoonten gesproken: Elsje wilde hier graag een filmpje publiceren waar een zeer opmerkelijk berichtje uit het Bionieuws naar verwijst. Het berichtje gaat over mestkevers: die heten namelijk niet voor niets mestkevers, die eten mest, poep dus. De ontdekking dat er een mestkeversoort is die liever duidzendpoten eet dan mest is dus heel bijzonder. Maar de onder het artikel gegeven URL doet het helaas niet. Gelukkig biedt Youtube (lang leve youtube!!) uitkomst:



Zelf heeft Elsje bij het zien van het bovenstaande filmpje niet echt trek gekregen in zo'n duizendpoot, maar het schijnt dat het eten van kriebelige kruipertjes qua voedingswaarde aan te raden is. Dus: wie durft het voorbeeld van deze mestkever te volgen?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

nou wat mij betreft dan toch nog liever een van die light producten.
In het kader van overgewicht, een dieet van duizendpoten, en wellicht andere insecten, ook meelwormen schijnen een delicatesse te zijn, helpt misschien wel. In de supermarkt? Met de sticker "Gezonde keus"?

Anoniem zei

Ooit heb ik achterwerken van mieren gegeten, in Australië. Smaakte naar citroen.

In Peru heb ik op de markt in het Amazonegebied dikke larven zien krioelen. En dat niet alleen: ik heb ook mensen deze beesten levend in hun mond zien stoppen. Vast heel gezond (veel eiwit, weinig vet en geen KH), maar ik heb het daar maar bij cavia gehouden ;-).

Anoniem zei

Misschien is zo'n duizendpoot iets voor al die doorslaande dieëters, weinig en toch heel voedzaam LOL.