woensdag 4 februari 2009

Surinaamse pasteitjesElsje zit chagrijnig in de sneltram, op weg naar de garage om de auto op te halen, die nog steeds niet helemaal in orde is na de aanrijding van half december. Bij de tweede halte komt er een oudere Surinaamse dame naast Elsje zitten. Bijna direct begint ze te babbelen. Eerst verbaast ze zich erover dat de tram zo leeg is. Elsje meldt dat de griepgolf nog in volle hevigheid door Nederland raast. "Zou je denken?" vraagt de dame. "Ik had al in december de griep, dat dat zo lang duurt!"

Ze heeft eigenlijk nooit griep, vertelt ze. Natuurlijk eet ze veel vers fruit en verse groentes. Dan, met een verlangende blik in haar ogen: het Surinaamse fruit is onovertroffen. Met een spijtige trek rond haar mond vertelt de dame dat het alweer twee jaar geleden is dat ze daar voor het laatst was. En dat ze zou in februari weer zou gaan, maar dat ze nog niet genoeg geld heeft gespaard om de reis te kunnen betalen. "Want die reis, die is zo duur moet u weten. En dan moet je natuurlijk ook nog eten. Al kook je zelf, wat natuurlijk het goedkoopste is." De dame vindt het zo raar dat de groentes in Suriname zo duur zijn. In Nederland zijn ze echt veel goedkoper.

"Ik maak zo graag Surinaamse pasteitjes! Dat is echt heel erg lekker, met veel verse groentes die ik daar op de markt koop. Als het nog lukt om dit jaar te gaan, dan neem ik ook mijn bakblik mee. Voor als er visite komt. Dan kan ik pasteitjes bakken. Of een cake. Gezellig!"

Dan is de dame op de halte van bestemming. Met de Surinaamse pasteitjes in haar gedachten stapt ze uit. Elsjes humeur is helemaal opgekikkerd van het gesprekje. De tropische warmte van de dame is op haar afgestraald.

Dan ziet ze de gezichten van twee jonge middelbare scholieres tegenover zich, vertrokken in pure minachting. De minachting van de jeugd voor iedereen die ouder is dan 20. De tekstballonnetjes boven hun hoofden melden in 40-punts bold lettertype: nooit, maar dan ook nooit willen wij zo oud worden dat we het over pasteitjes zullen hebben. Echt nooit, we maken er nog eerder een eind aan.

14 opmerkingen:

LUC zei

Iets anders Elsje , je kent earth&fire nog. Doen de gebroeders Coerts nog iets in de muziekwereld.
Ollie denkt dat ze ook tweeling waren ?

Anoniem zei

Ik zie die ontmoeting helemaal voor mij, hartverwarmend...en de jeugd laat die maar jeugd zijn, nog een paar jaar en dan denken ze er helemaal anders over :)

Elsje zei

@Ollie: zeker weten! zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Earth_%26_Fire

Elsje zei

@tijdtussendoor: helemaal eens want waren wij niet net zo toen we een jaar of 14 waren?

Branwen zei

He gezellig zo'n babbeltje in de tram. :)

Anoniem zei

Wat die jongeren er ook van denken, je hebt me zin doen krijgen in Surinaamse pasteitjes (ook al heb ik er nog nooit geproefd)

Tricky zei

mooi en hartverwarmend... soms zijn 't de kleine dingen hé, die je een goed/beter/best humeur doen krijgen (knipoog naar mijn blogje)... en jongeren, ach ja, dat zijn jongeren hé!

shrink zei

mooi verhaal. ik ken ze niet, die pasteitjes, de dametjes wel. Y, mijn dochtertje, vindt ze schattig. hoe meer gerimpeld hoe schattiger...

btw, 'oblias' moet ik meteen intypen om deze reactie te kunnen plaatsen. ze vinden wel wat uit tegenwoordig... :)

Anoniem zei

Gezellig, zo'n praatje in de tram. Die pasteitjes lijken me heerlijk. Ik had meteen het recept gevraagd. Tja, en ouder worden....er zijn van die dingen die helemaal vanzelf gaan. Voor je het weet heb je het zelf over pasteitjes.

Anoniem zei

Ik krijg ook meteen trek in zo'n pasteitje, is toch al weer vier maanden geleden dat ik er een paar heb gegeten (gemaakt door de oma van een goede vriendin)

Suske. zei

ik ken die pasteitjes niet, maar zou toch eens willen proeven. Cultuur gaat volgens mij nu eenmaal via de maag.

Elsje zei

@allen: recept voor pasteitjes moet makkelijk te vinden zijn. als ik google vind ik vele mogelijkheden...

Elsje zei

@JannyA: he, wat leuk dat ik je hier ook tref!

Anoniem zei

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat Surinaamse pasteitjes erg lekker zijn. M'n collega heeft ze een keer gemaakt voor tijdens een vergadering. Yummie! Pittige saus erbij en smullen maar.

Leuk he, van die kleine gesprekjes met onbekenden. En ik weet zeker dat die pubers dat later ook doen.