zaterdag 18 december 2010

Dertig dagen-challenge (18)De achttiende opdracht alweer in de dertig dagen-challenge! Die luidt: mijn favoriete verjaardag. Dat is een makkie. By far de allerleukste verjaardag was Elsjes zevende verjaardag.

Elsje is een augustus-kind en dat betekent dat haar verjaardag vaak in de vakantie valt. Meestal in de laatste week, zodat iedereen alweer thuis is, maar nog wel vrij. Tijdens haar kindertijd werd haar verjaardag meestal druk bezocht door tantes, ooms, buren etc die allemaal tot diep in de nacht in de tuin bleven kletsen en drinken. En vakantieverhalen vertellen. Heerlijk vond Elsje dat.

Gek genoeg was dat niet zo op haar favoriete verjaardag. Maar als ze hier het hele verhaal vertelt, begrijpen jullie direct waarom toch die verjaardag absoluut bovenaan de top 41 prijkt.

Dat jaar was de familie van Elsje op vakantie in de Ardennen. Met nog twee andere gezinnen. Nu moet je weten dat het al bijzonder was dat Elsjes moeder alle vier haar meiden meenam op vakantie (meestal werden er twee uitbesteed en ging ze met de andere twee op vakantie, het jaar daarop andersom, heel goed geregeld allemaal). Die andere gezinnen bestonden ook uit alleenstaande moeders met kinderen. Elk gezin had een eigen (deel van een) huis, er werd samen gegeten en gespeeld en de kinderen gingen natuurlijk stiekem bij elkaar langs 's avonds of gingen niet stiekem bij elkaar logeren. Er werd gepoedeld in de Ourthe (Elsje kreeg speciaal voor deze vakantie waterschoenen. Witte. Zo ontzettend mooi!)

Voor de kinderen was het een geweldige vakantie, voor de moeders vreselijk (maar dat begreep Elsje pas járen later, toen haar moeder vertelde over de ver uiteenlopende opvattingen over opvoeding die elk van de moeders bleek te hebben en die tot Grote Spanning tussen de volwassenen leidde). Dat is misschien voer voor een ander blogje. Ooit. Vandaag draait het immers om Elsjes favoriete verjaardag. Dus: vooruit met de geit.

Op de eennalaatste dag was Elsje jarig. Er was een hele grote taart, met heel veel slagroom. Elsje kreeg een reuzegroot schetsboek met van dat heerlijk grove papier maar vooral het aller, allermooiste verjaardagscadeau ooit: een pak met wel vijftig kleurviltstiften. Met die ene kleur lila waar ze nog steeds zo dol op is. Werkelijk geweldig! 's Avonds gingen ze met z'n allen uit eten, en Elsje at voor het eerst in haar leven forel. Truite. In folie. Met amandelen. Wel moest haar moeder de kop verwijderen want die oogjes vond ze een beetje eng. Maar de forel ging schoon op. En die was zo vers en zo goed klaargemaakt dat het water Elsje bij de herinnering alleen al weer in de mond loopt.

Ja, haar absoluut allerbeste geweldigste verjaardag ever. Tot nu dan he? Wie weet wordt haar 42e verjaardag nóg beter? We zullen het zien. In augustus.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een heerlijk verhaal. Het water loopt me nu ook in de mond. Helaas, geen forel vanavond.

elma zei

Ik ben verbaasd dat jij specifieke verjaardagen nog kan herinneren. Ik weet niets anders dan een vage verzameling feestjes die allemaal door elkaar lopen in mijn hoofd. Welke diegene was wanneer de hond de taart bijna opat en bij welke een vriendin mijn Cinderella horloge uit de slaapkamer raam liet vallen weet ik echt niet meer.