woensdag 12 juli 2006

Magisch realistischElsje is van van jongs af aan al dol op sprookjes. Als kind verzamelde zij al sprookjesboeken, waarin zij uren en uren kon zitten lezen en over het gelezene kon zitten mijmeren.

Later werden het sprookjes voor volwassenen die Elsje konden boeien, met als eerste ingang het magisch realistische werk van Hubert Lampo. Natuurlijk las zij tijdens haar middelbare schooltijd zijn "De komst van Joachim Stiller". Prachtig, prachtig.

Maar vooral is zij een fan van de fantasy-stroming, bekend natuurlijk van Tolkien (In de ban van de ring) en Frank Herbert (Dune). De beste fantasy-schrijfster van dit moment is zonder twijfel Robin Hobb. Ook in fantasy speelt het magische een grote rol.

In andere kunstuitingen trekt het magisch realisme Elsje eveneens aan. Zo is zij een groot bewonderaar van de, net als Lampo, Belgische schilder Rene Magritte. Zie bovenstaand schilderij en je weet waarom. Helaas overleed Magritte voordat Elsje geboren werd.

Vandaag overleed ook Lampo, op 85 jarige-leeftijd. Nu maar hopen dat er een waardig opvolger opstaat. Volgens een van de boekgrrls heeft de Libris-prijswinnaar K. Schippers magisch-realistische trekjes. Dit boek heeft Elsje dus maar direct aangeschaft. Als ze het uit heeft, zal ze melden of ze het daarmee eens is.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een goede reden om eens na te lezen waar dat andere boek van hem dat Sjaak las, ´Hermione betrapt´, over ging. Dat vond ik destijds prettiger lezen dan De komst van Joachim Stiller. Een bestseeller in mijn scholierentijd. Na Reve overlijdt een tweede icoon uit die tijd.

Anoniem zei

Nog een blogtip: schrijf tzt nog wat meer over Margueritte en de al dan niet terechte link die Sjaak met Escher legt. Fantastisch schilderij trouwens! Bis Bis