zondag 9 juli 2006

Popcorn en zoopieVandaag is Elsje met haar ´favoriete leenkinderen´ naar de bios geweest: Zoop in India. Een heerlijke kinderfilm met spanning, avonturen, romantiek en dieren. Dit alles in het exotische India gesitueerd. Genieten voor jong en oud.

Misschien wel net zo belangrijk is de verzorging van de inwendige mens tijdens zo´n uitje. Bij een bioscoopbezoekje hoort natuurlijk popcorn, al was het alleen maar om het fantastische fabricageproces te kunnen bewonderen: grote bak die in een soort glazen aquarium hangt wordt verhit, maiskorrels erin, dekseltje erop en gaan met die banaan... ehh... nou ja, die pofmais dus. Na een minuutje begint de bak te wiebelen en nog een minuutje later is de popcorn klaar. Bak omkiepen in het aquarium en Kees kan smullen. Geweldig om te zien en niet alleen voor een Elsje. Ook de andere bioscoopbezoekers hangen en masse voor het apparaat als-ie gaat poffen.

Voor de thuisbioscoop hebben Sjaak en Elsje inmiddels de magnetron-pofmais ontdekt. Net zo miraculeus. Zakje uitvouwen, in de magnetron, paar minuutjes laten gaan en voila, perfecte popcorn vult het zakje. Ook thuis hangt de goegemeente gefacineerd voor de magnetron tijdens het poffen.

Elsje kan het pofproces natuurlijk vanuit haar biochemische opleiding perfect verklaren. En dat doet ze dan ook op dat moment. Hoe deze biochemische processen (denaturatie van de eiwitten) ook niet biologen kunnen boeien is mooi. Elsje prijst zichzelf gelukkig met zo´n fijn concrete achtergrond.

Geen opmerkingen: