woensdag 19 juli 2006

ZondeHet woord zonde kent meerdere betekenissen, een in de vorm van 'jammer' (zonde om dat restje champagne weg te gooien) en een als 'overtreding' (in zonde leven).

In het gedoe rondom de ondeugdelijke bebouwing van het Bos en Lommerplein in Amsterdam komen beide betekenissen van het woord samen. Want het is toch wel een beetje jammer dat de regels rondom het bouwen zo met voeten getreden zijn dat de bewoners van het complex in allerijl hun kaartenhuis hebben moeten verlaten.

Wat Elsje dan wel weer verbijstert is dat de schuld van de grove nalatigheid van de aannemer bij de toezichthouder wordt neergelegd: tegenwoordig is het kennelijk normaal om je vooral niet aan de wettelijke voorschriften te houden, en huizen af te leveren die apert onveilig zijn. 'Na mij de zondvloed!' is het adagium.

Want dit is niet het enige incident waarbij falend toezicht direct maar de schuld krijgt van het niet-naleven van wettelijke voorschriften door bedrijven. Denk aan Enschede. SE Fireworks viel niets te verwijten, nee, het lag aan het falende toezicht dor de gemeente. Ja, dag!

Natuurlijk moet ook een toezichthouder goed zijn of haar werk doen: er moeten deugdelijke vergunningen verstrekt worden en de relevante wetten en regels moet ook gehandhaafd worden, mits die naleefbaar zijn. Want als de ene regel voorschrijft dat een deur naar binnen geopend moet kunnen worden terwijl een andere regel dat expliciet verbiedt, dan maak je het iemand natuurlijk onmogelijk om na te leven, al is-ie nog zo van goede wil.

Maar zelfs als een toezichthouder er een potje van maakt, mag een bedrijf natuurlijk nooit zijn eigen verantwoordelijkheid voor het leveren van een deugdelijke dienst of product afschuiven.

Want dat de regels in het bouwen wel degelijk nageleefd kunnen worden blijkt: als de inspectie meekijkt, dan kan het ineens wel, dat veilige bouwen. Da's net zo iets als het remmen vlak voor een flitser en dan na 200 m het gaspedaal weer tot de bodem indrukken.

Lekker makkelijk hoor voor dit soort lui, zo'n inspectie als zondebok in de buurt! En dat vindt Elsje nou (een) zonde!

2 opmerkingen:

Ina zei

Hear hear!

Sjaak zei

Dit is de ware 'Elsje's emoties'. Goed gebruld Leeuw!