woensdag 10 mei 2006

Blind dateEen paar weken geleden ging Elsje met een vriendin naar de schouwburg. Van haar moeder, die zelf verhinderd was, had ze kaartjes gekregen voor de maandelijkse maandagavondvoorstelling door jonge theatermakers. In deze 'blind date' serie heb je bij het bestellen van de toegangsbewijzen absoluut geen idee van wat je gaat zien. Dat kun je enkele dagen voor elke voorstelling opzoeken op de site van de schouwburg.

Bij de desbetreffede voorstelling bestond de omschrijving uit een enkele, intrigerende zin. Ik meen me die te herinneren als: 'jonge, dove vrouw krijgt kortsluiting in haar hoofd'. Geen flauw idee dus wat ons te wachten zou staan. Mijn moeder had ons al gewaarschuwd dat het soms prachtig en soms regelrechte shit is. We waren dus voorbereid op het ergste...

Maar nee, bijzonder aangenaam verrast en daarnaast diep onder de indruk fietsen wij na afloop naar huis. Wat een prachtig optreden van Sanne Vogel. Deze jonge (in 1984!) geboren theatermaakster zette met de voorstelling 'Gesloten hoofd' het verhaal neer van de dove Nora, wiens leven totaal in de soep loopt als ze na de geboorte van haar kindje afglijdt als gevolg van een postnatale depressie. En dan ook nog in een zeer mooie vorm gegoten, met overheadsheets, filmpjes, plaatjes en Sanne/Nora zelf, in een monoloog die je door de ziel snijdt. Het liep niet goed af, zowel met de baby als met Nora, mede doordat ze (door haar doofheid) niet uit kon leggen aan haar omgeving wat er met haar aan de hand was. En als gevolg daarvan greep niemand in. Huiveringwekkend.

De maakster verklaarde na afloop dat, hoewel ze 'natuurlijk' geen moeder is, ze bij elk stukje van de voorstelling getoetst had bij haar bekende ouders, of ze de gevoelens die ze op het toneel zette, goed uitbeeldde. En dat dat goed bleek te kloppen. Elsje beaamt dat. Ze heeft een vriendin die eveneens aan een postnatale depressie heeft geleden na de geboorte van haar eerste kind. Dankzij het standvastige optreden van haar partner is zij op tijd hulp gaan zoeken en is dat allemaal goed afgelopen. De voorstelling was mede daarom zeer herkenbaar.

Van de zomer staat Sanne Vogel op de Parade, weliswaar met een andere voorstelling en ook geen monoloog maar dat mag de pret niet drukken. Elsje gaat dat zien (en de lezer hopelijk ook)!

Geen opmerkingen: