vrijdag 12 mei 2006

Dag vogels, dag bloemen, dag kinderenToen ze milieukunde studeerde, spaarde Elsje milieucartoons. De leukste die ze had was die van een man die vanuit zijn boom tegen elke boom: 'hoi!', 'hallo!' en 'goedendag!' roept. Op het laatste plaatje zegt het mannetje: 'nou, als dát niet milieuvriendelijk is!'

De manier waarop het mannetje dat zegt, doet Elsje altijd denken aan het 'dag vogels, dag bloemen, dag kinderen' van Pipo de Clown, met Cor Witschge (jawel, de vader van) in de hoofdrol. En eenmaal aan Pipo denkend, vliegen de herinneringen aan tv-series van haar jeugd als dansmuggen op een mooie zomeravond door het hoofd. Waar keek Elsje als kind zoal naar? Bolke de Beer, Ren je Rot, Hamelen, en natuurlijk Q & Q, wat de cirkel weer rond maakt want daarin speelde Cor Witschge agent Brak.

Een aantal maanden geleden keek het NSG de uit puur jeugdsentiment aangeschafte DVD van de tweede Q & Q-serie. Sjaak en Elsje dachten dat dat hopeloos gedateerd zou zijn. Dat was het eigenlijk ook wel, maar het kijkplezier was er niet minder om. Het verhaal, Kunst- en vliegwerk, was weer retespannend en werd door het oudste kind (11 jaar!) zelfs vanuit de keuken gevolgd om de spanning dragelijk te maken.

En daarin lijkt ze dan wel weer op haar moeder. Een spannend boek, allah, maar spannende beelden... brrrr. Elsje is zelfs ooit uit de bioscoop weggelopen omdat ze de spanning niet meer aankon. Dat was bij de film Cape Fear met Robert de Niro en Nick Nolte. De spanning van vooral hetgeen niet gebeurde maar misschien wel zou kunnen gebeuren werd teveel voor Elsje.

Naast snel angstig is Elsje ook snel geemotioneerd. Bij het zien van de meest afschuwelijk sentimentele beelden moet de doos met tissues al aangebroken worden. En zo komen we bij weer een ander levensmotto van Elsje: een dag niet gehuild is een dag niet geleefd. Mocht ze ooit in geldnood komen, dan kan ze zich altijd nog laten sponsoren door Kleenex.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

wat een lang blogje.


kommer er nog meer blogjes plz.
enn led neit opp mein spellvuoden!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sjaak zei

Even een kleine, doch niet obelangrijke correctie. Cor Witschge is niet de vader van Rob en Richard. Cor was wel een goede bekende van Doesbrand. Hij was destijds partner van zijn toenmalige huisgenote Marian en in die hoedigheid heeft ook Sjaak heb af en toe ontmoet. Cor is nooit zijn magistrale rol als Pipo te boven gekomen. Alles wat hij daarna deed werd geijkt aan Pipo, Cor was Pipo.

Ina zei

Daarom nooit aan lenzen begonnen: enge films zijn namelijk uit te houden door:
de bril op het puntje van de neus te zetten, de vingers in de oren te plaatsen en het rechteroog (ziet te goed) dicht te knijpen. Als dit niet voldoende is gaan we naar fase 2:
TV-geluid uit en teletekst óf door het beeld heen óf in een half beeld ernaast.
Extreme beelden gaan door naar fase 3:
Het overzichtskanaal.

Elsje zei

Die zal ik in mijn oren knopen, Ina: lenzen uit als de spanning oploopt...

Elsje zei

Sjaak, I stand corrected. Zo zie je maar weer dat het punt dat pas gemaakt werd in de VK (in dat artikel over het gebruik van Internet voor werkstukken) toch een kern van waarheid bevat!