woensdag 24 mei 2006

PenniemaatAls aanstaande of jonge ouder, voor Elsje weliswaar alweer even geleden, maar het zal heden ten dage vast niet anders zijn, word je overspoeld met reclamemateriaal. Onder het mom van: je wilt toch het Allerbeste voor je kind, moet je weerstand zien te bieden aan de Beste Luiers of de Babyfoon met het Grootste Bereik, maar ook tegen allerlei financiele dienstverlingsproducten. Zo ook door de Postbank: open nu alvast een spaarrekening voor de ongeboren vrucht, stort daar minimaal x euro op en je krijgt een Knuffelleeuw, van dat soort troep.

Iets later word je via je kinderen bestookt: zij krijgen allemaal leuke folders, hetzij op school, hetzij via een weet-ik-wat-voor-adressenbestand waarin ze automatisch worden opgenomen als je ze opgeeft voor zwemles of zoiets. Een van die folders is, jawel, van de Postbank. Zorg dat je ouders voor jou een rekening openen en jij krijgt zo'n kekke penniemaat. De smekende ogen en de keiharde argumenten van je kind (Marie-louise heeft er ook een, mama. Daar leer je hartstikke goed van met geld omgaan): zie daar als ouder maar eens weerstand aan te bieden. Je denkt: wat is in hemelsnaam een penniemaat? En dus bega je de fout om te zeggen: nou, laat maar eens zien.

Het bijbehorende foldertje krijg je als ouder dan supersnel in de handen gedrukt en je leest: "De Penniemaat is een unieke elektronische geldbewaker, speciaal ontwikkeld door Postbank om uw kind op een heel bijzondere manier te leren sparen. Maar de Penniemaat is meer dan een spaarpot alleen. Hij kan ook rekenen, klokkijken en geld bewaken, want hij is voorzien van een pas met pincode. De Penniemaat lust zowel munten als papiergeld, die direct bij elkaar worden opgeteld. Zo weet uw jonge thuisbankier altijd precies hoeveel geld er in de Penniemaat zit. Als de Penniemaat vol is, kunt u hem samen met uw kind op het postkantoor komen leegstorten op zijn of haar Groeirekening.
De handleiding is speciaal voor kinderen geschreven. De bediening van de Penniemaat is verwerkt in een paar leuke avonturen van Pennie en zijn vriendjes, die u kunt voorlezen."

Whatever happened to the good old spaarvarken? Financiele dienstverleners, pah!

Gisteren keken Sjaak en Elsje naar NOVA waarin een onderwerp gewijd was aan de kandidaatstelling van Lousewies vd Laan. Haar speech beviel Elsje wel: met heldere stem wist Lousewies progressieve standpunten te verwoorden. Maar daarna werd ze geinterviewd door Ferry Mingelen. Sjaak en Elsje kregen last van een penniemaat-gevoel: alle uitlatingen pasten wel in een van de kolommetjes van de penniemaat. Steevast begonnen de antwoorden van Lousewies met: "ik ben ervan overtuigd dat D66 een partij is voor (vul maar in)", of "ik denk dat (...)" en als derde, na veel aandringen van Ferry Mingele, kwam ook nog de variant: "het essentiele verschil tussen Pechtold en mij is dat ik ervan overtuigd ben (zie verder eerste variant)". Holle frasen, omzichtig gewauwel. Gruwelijk. Gelukkig maar dat Elsje geen D66-sympatisant is, anders was ze per direct een zwevende kiezer geworden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha die Else,

Je hebt er weer een lezer(es) bij! :-)

Anoniem zei

En nog eentje! Wat een leuk weblog, Elsje (zei de grootste lurker onder de grrls)

Elsje zei

Dag dames, welkom hier!
Edith, je zit al in mijn favorieten, al heb ik volgens mij nog nooit bij jou gereageerd, lees ik je wel altijd (nou ja, sinds een maand dan, sinds ik het bloggen ontdekt heb).
Heb jij ook een weblog Margo?