donderdag 13 november 2008

Ik kies bewust...Vandaag zijn de waterschapsverkiezingen begonnen. Een paar jaar geleden lag niemand daar wakker van. De opkomst van vaak onder de 25 procent bij de vorige verkiezingen, in 2004, is daar het levende bewijs van. En dat terwijl het stemmen supersimpel is: je hoeft er de deur niet eens voor uit, maar kunt het stembiljet gewoon aan Tante Pos meegeven. Wat moest er dus gebeuren om de opkomst op te krikken? Nou ja, er moest gewoon wat spanning en sensatie ingebracht worden!

En dat heeft men met mens en macht gedaan. Met als gevolg dat het dit maal bijzondere verkiezingen zijn. Voor het eerst kunnen politieke partijen meedoen aan deze verkiezingen. Maar vooral is water op het moment erg hot: de verwachte stijging van de zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering zorgt daar wel voor. Sla er de kranten maar op na: het is wateroverlast voor en stormen na, Deltacommissie zus en dijkverbeteringsprogramma zo.

Elsje wilde dan ook een wervend stukje schrijven om haar lezers in Nederland aan te sporen toch vooral te stemmen. Maar ja, zij heeft nog geen stembiljet mogen ontvangen... kennelijk willen de waterschappen het de kiezers vooral niet te makkelijk maken om gebruik te maken van hun stemrecht.

De verkiezingen duren nog tot en met 25 november. Wie weet komt haar stembiljet nog voor die tijd, dan zal Elsje alsnog al haar Nederlandse lezers oproepen te gaan stemmen.

14 opmerkingen:

elke zei

Ik blijf maar mooi in België, ik snap er niks van. Buiten dat de maaidorser van de verkeerde soort was. Het moet een New Holland zijn. Tsss... (vergeef me, deze band met 'holland' is mij ingeprent sinds mijn geboorte want mijn vader werkt voor Case New Holland ;-) )

Hugo Vogel zei

Vandaag het stempakket ontvangen en... ... bijna gelijk in de prullenbak gegooid. Teleurgesteld. In het bijbehorende informatieformulier kon mij absoluut niet duidelijk gemaakt worden waarom deze verkiezingen belangrijk waren. Ja, je moet gebruik maken van het democratische recht belangerbehartigers te kiezen. Maar wat zijn mijn belangen en wie behartigt die het beste? Dat wordt niet duidelijk.
Het is overigens de eerste keer dat ik geen gebruik maak van mijn stemrecht. Juist het feit dat hier nu ook politeke partijen mogen meedoen schoot me in het verkeerde keelgat. Vroeger vond ik het nog iets schaatigs hebben. Al die lui die zich op eigen houtje kandidaat stelden.
De waterschappen, ze doen ongetwijfeld zeer belangrijk werk, maar kan dat niet door de procincies gedaan worden? Waarom nog zo'n achterhaald instituut als het waterschap in stand gelaten? En dan zo'n dijkgraaf. Alsof die man (het zijn ongetwijfeld allemaal mannen) bij nacht en ontij op de dijk naar het springtij staat te turen. Zoiets als de baljouw van Nibbixwoud.
Overigens nemen die waterschappen hun eigen verkeizingen ook niet al te serieus: de biljetten worden per post bezorg en er is geen hond die kan controleren of zij door de geadresseerde zelf worden ingevuld. Een beetje slimme fraudeur weet daar wel raad mee.
Mijn biljet ligt dus in de prullenbak en staart mij vergenoegd aan, alsof het uitstraalt: "Gelukkig, ik doe niet mee aan dit circus"

Ina zei

Heb je bij de MdH al navraag gedaan? Het waterschap stuurt het stembiljet naar het hoofd van het gezin ;-)
Nu maar hopen dat al die hoofden ook bewust willen kiezen!

Branwen zei

Vandaag binnen gehad. Nog niet gelezen.

Ina zei

@moimeme: verrek, ik krijg er ditmaal ook één, een stembiljet!

Anoniem zei

Binnengekregen en via kieskompas en verstandige keus gemaakt. Gelukkig kwam die overeen met mijn gevoel, er wil ook nog wel eens een kloof tussen mijn verstand en mijn gevoel zitten. Envelop is alweer onderweg terug!

Anoniem zei

Ja! Wij kregen ze gistermiddag binnen, 3, voor het hele gezin! Mijn man gooide ze terloops in de krantenbak! Woest sprong ik op, pakte de enveloppen er weer uit, onderwijl roepend: ben je nou helemaal een haartje betoeterd!? De Waterschapsveriezingen. Man!

Elsje zei

@elke: ik ben je nu compleet kwijt, maar ja, dat zal wel de cultuurbarrière zijn die zo ter hoogte van de grens tussen onze landen ligt ;-)

@hugo: laat er geen misverstand ontstaan, ik ben tegen politisering van de waterschappen. En die verkiezingen zijn natuurlijk ook wel een beetje raar, want voor het bestuur van Rijkswaterstaat (eigenlijk het Rijkswaterschap) houden we toch ook geen verkiezingen? Wat mij betreft zouden Watereschappen best als uitvoeringsorganisatie onder de provincies geschoven mogen worden. Niet zomaar opheffen want de provincies beschikken nu absoluut niet over kennis, kunde en andere benodigde zaken om het beheer van de regionale wateren te kunnen uitvoeren!


@allen: gisteren kwam mijn stembiljet binnen, en die van Sjaak, in twee verschillende enveloppen.
Dus: stem (want iedereen wil toch schoon water en droge voeten dan wel parket of andere vloerbedekking, ook op de zolderverdieping)

Elsje zei

@Hugo: er zijn ook vrouwelijke dijkgraven, zoals Monique de Vries (de oud-staatssecretaris).

Sjaak zei

Huh? Zijn ze binnen dan.
Ook hier ben ik het -zoals meestal- met Hugo eens. Zullen best knappe waterhoofden bij zitten, bij die Waterschappen, maar verkiezingen?

Waarom kiezen we dan voortaan de bundscoach van het Nederlands Elftal dan ook niet? Over Landsbelang gesproken...

Elsje zei

@sjaak: briljant plan!! en dan kies jij zeker stiekem toch Marco van Basten?

Elsje zei

@allen: het stembiljet kwam afgelopen zaterdag binnen en is gisteren ingevuld en al ingestuurd.

Hugo Vogel zei

@Sjaak
Of waarom niet de voetballers van het Nederlands elftal zelf?

@Elsje
Het stelt me toch weer gerust dat we ook vrouwelijke dijkgraven hebben, die bij nacht en ontij bovenop onze dijken staan om de mannen aan te sporen om nog meer zandzakken tegen de op springen staande waterkeringen aan te leggen.

Hugo Vogel zei

Ik was niet de enige die het niet deed: http://www.nu.nl/news/1862070/11/Opkomst_waterschapsverkiezingen_15_procent.html