donderdag 21 juni 2007

Alles is relatiefZoals eerder gezegd is het rapportentijd. De oudste, die in de eerste klas van het gymnasium zit, doet het prima op school. Maar zo niet al haar klasgenoten. Zo zijn er die het moeilijk hebben met Latijn. Maar ach, dat 'is toch maar een bijvak'.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat is natuurlijk het resultaat van ouders die hun kinderen verplichten om toch maar Latijn te volgen. Meestal denken ze natuurlijk dat Latijn iets is voor hun superslimme zoon of dochter waar ze later veel aan gaan hebben en als het niet lukt kunnen ze "nog altijd zakken".

Hah! De grootste onzin ooit natuurlijk. Zo'n ouders moesten ze opsluiten. Aan het Latijn zelf, heb je niets. Misschien af en toe een beetje genot in het lezen van een tekstje en het begrijpen van een citaat, maar daar blijft het bij. Het is een zwaar vak, maar een waar vooral kinderen met een goed geheugen in zijn. Op zich heeft het niets te maken met slim zijn, maar wel moet goed dingen kunnen onthouden. Een belangrijke eigenschap, ja, maar zeker en vast niet te verwarren met intelligentie.

Het is echt iets dat je alleen maar kan en moet doen als je er een interesse voor hebt. Tegen je zin, elke dag een hoop nieuwe woordjes leren en grammatica oefening is echt niet ideaal. Te meer omdat je op die manier minder aandacht kan besteden aan de vakken die je wel interesseren, zodat je daar dan misschien minder goede resultaten voor behaalt.

Nee, beste ouders, praat eerst eens met uw kinderen. Zoek uit wat hun interesses zijn, wat hun talenten zijn. Als ze grafisch of technisch ingesteld zijn, welk nut zouden ze dan ooit hebben aan Latijn? Laat ze dan KSO of TSO volgen. Ik word er waarlijk misselijk van ouders die altijd denken dat allen zij weten wat goed is voor hun kind..

Er is niets zo belangrijk als die eerste paar studiekeuzes in het middelbaar, en die verlopen maar al te vaak zonder inspraak van het kind. En dat kan echt niet. Waarlijk niet. Nee.

Elsje zei

@anoniem. Precies. Even voor de duidelijkheid: dit kind heeft ZELF gekozen voor het gymnasium.

Verder ben ik het met je eens :-)