vrijdag 29 juni 2007

KommeniekaasieOp het werk van Elsje draait alles tegenwoordig om communicatie. Je kent dat wel: kon je vroeger gewoon zelf beslissen om zelf iets te doen, tegenwoordig moet je eerst door middel van communicatie, uiteraard onder begeleiding van een professionele (lees: peperdure) adviseur, een stuk draagvlak verwerven om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, zodat je gezamenlijk een bedding kunt leggen waarin een mogelijke voorgestelde aanpak, die wellicht kans van slagen heeft, mits dat is gebleken uit een uitgebreide ex ante evaluatie met behulp van een gedegen kosten-baten-analyse, uitgerold kan worden in de organisatie. Vervolgens moet natuurlijk tijdens de uitvoering uitvoerig gecommuniceerd worden met alle belanghebbende partijen om het zo moeizaam verworven draagvlak in die met evenzoveel moeite neergelegde bedding te houden. Na afloop moet je vooral niet te vergeten om door middel van communicatie het proces en mogelijk ook een stuk inhoud te evalueren, want je werkt immers in een lerende organisatie. Bla bla bla.

Bent u er nog? Gefeliciteerd. Laat Elsje er kort over zijn: natuurlijk is communicatie belangrijk, maar twee dingen: a. soms moet je niet lullen maar poetsen, en b. vaak wordt allerlei eenzijdige informatieoverdracht of overreding (lees: manipulatie) als communicatie gepresenteerd. Onzin natuurlijk want communicatie is per definitie tweerichtingverkeer. Maar daar wilde Elsje het nu eigenlijk helemaal niet over hebben. Allemaal inleidend geneuzel, waarvoor zij zich graag wil excuseren.

Dat communicatie niet alleen in de zakelijke relaties, maar ook in het echte (lees: privé) leven en onmisbare functie heeft, kan als algemeen erkend verondersteld worden. Zo kan een goede liefdesrelatie alleen maar slagen als de partners van elkaar weten wat elk nodig heeft om zich senang te voelen. Als je het anderszijn van de ander minimaal kunt accepteren, als je leert om ruzies op te lossen. En omdat de meeste mensen het gedachtelezen toch niet zo goed beheersen, is het betere gesprek toch wel broodnodig.

Relatietherapeuten en scheidingsadvocaten varen zeer wel bij het stuklopen van relaties, vaak een gevolg van gebrekkige communicatie tussen beide partners. En daarom heeft de ChristenUnie nu Het Ei Van Columbus gepropageerd in de Tweede Kamer: de huwelijkscursus. Ok, ok, dan misschien niet direct bij het sluiten van een huwelijk, maar toch zeker wel als er een kind geboren is. Dus als men aangifte van de geboorte van het eerste kind komt doen: hup, op communicatiecursus!

Tsja. Het idee is op zich best aardig. Elsje zou er in haar vorige relatie vast wel wat aan gehad kunnen hebben. Maar Elsje is toch wel bang dat het wollige gepraat zoals in de eerste alinea gedemonstreerd de praktijk zal worden. Van dat algemene geblaat waarvan alleen kommeniekaasie-adviseurs beter worden. Maar in een verplichte cursus ziet ze niets. Want mensen die niet willen luisteren naar elkaar, die kun je op cursus sturen tot je een ons weegt, maar daarbij lukt het toch nooit om een goed gesprek op gang te brengen. Elsje spreekt hier helaas uit ervaring.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Als communicatieadviseur kan ik het blablagehalte van veel communicatie bevestigen maar ho! wacht even, communicatie is zeker niet per definitie tweerichtingsverkeer. Maar daar wilde je het niet over hebben.

Elsje zei

Koenen geeft als omschrijving voor communicatie: 1. contact, gemeenschap en 2. verbinding, verkeer. Dus strikt gezien heb je gelijk... maar inderdaad, daar wilde ik het niet over hebben :-)

Ina zei

Ik meen de oplossing gevonden te hebben. En wel door jouw toedoen. Combineer het moeilijk kunnen communiceren met alleen kunnen presteren met de ogen op je gericht (of leg ik e.e.a. nu teveel uitsluitend bij de man neer?). Een huwelijkscursus op televisie dus.

Elsje zei

@ina: LOL, ja, da's een goed idee. Laten we dr. Phil bij TELEAC uitzenden ;-D

Anoniem zei

en laat uitgerekend overmorgen een vriendin van mij (al 100 jaar getrouwd, 2 kinderen, 1 kleinkind) de stap genomen hebben om naar een huwelijkstherepeut (zoiets heten die dingen toch?) te nemen. Ik houd mijn hart vast... ik geloof dat zij denkt dat die peut haar man gaat vertellen dat hij zich anders moet gaan gedragen - ik ben bang dat dat niet zo zal gaan... hoezo kommenikaasie problemen??

Anoniem zei

Ik ben laatst zelf gescheiden door communicatieproblemen maar ik ben toch echt goed geholpen door www.scheidenmoetbeter.nl hoor, ze regelen echt alles en communicatie is daar ook echt een belangrijk punt