woensdag 27 juni 2007

De koning(in) te rijkHatsjepsoet was de eerste vrouwelijke Farao van het oude Egypte. Om dat te worden moest ze rigoreuze maatregelen nemen: ze droeg mannenkleren en zelfs een baard om de Egyptenaren ervan te overtuigen dat ze eigenlijk een man was (alleen per ongeluk in een vrouwenlichaam geboren) en dus in aanmerking mocht komen voor de troon. Eventuele tegenwerking werd door haar met geweld de kop ingedrukt. En dus werd haar hegemonie met frisse tegenzin geaccepteerd.

Sommige grenzen mocht trouwens ook zij niet overschrijden: zo mocht ze haar graf niet in de Vallei der Koningen maken. En dus ging ze precies aan de andere kant van één van de bergen die de Vallei omringen aan de slag, en maakte via een geheime gang lekker toch ook een in/uitgang in de Vallei der Koningen. Een eigenwijze tante, zeg maar.

Egyptische heersers na haar hebben vreselijk hun best gedaan om alle sporen van haar uit te wissen. Want zo'n voorbeeld moest natuurlijk wel uit het de geschiedenisboeken ehrm... geschiedenis-papyrusrollen gehouden worden. En dus werden allerlei inscripties met haar naam erop weggebeiteld. Ook werd haar mummie uit haar tombe weggehaald. Wanneer dat is gebeurd is niet duidelijk, maar toen de tombe geopend werd, een jaar of dertig voor die van Toetanchamon, was hij leeg. Maar haar herinnering wissen? Dat is dan weer niet gelukt. Na Cleopatra is Hatsjepsoet de beroemdste Egyptische koningin. Ook Sjaak en Elsje bezochten haar tempel (zie foto bovenaan). Bijzonder indrukwekkend!

Op het nieuws vandaag een Egyptische museoloog, die de koning(in) te rijk was. Hij mocht namelijk aankondigen dat er eindelijk bewezen was dat de mummie die al meer dan 100 jaar geleden bij Luxor gevonden werd, de overblijfselen van koningin Hatsjepsoet bevat. Althans, dat deel dat gebalsamd is. De doos die ernaast gevonden werd, bevatte haar organen. DNA-onderzoek had dit aangetoond. Elsje vraagt zich wel af hoe je in vredesnaam door middel van DNA-onderzoek de identiteit kunt aantonen van iemand die al meer dan 3000 jaar dood is. Maar goed, dat is meer iets voor een aflevering van CSI. Of voor uit uitzending op Discovery Channel. Komen die ook weer eens op een positieve manier in het nieuws.

Geen opmerkingen: