maandag 10 augustus 2009

Nog acht

Hoewel alles wat in 2001 gebeurde overschaduwd is door de aanslagen op nine-eleven...

... is het ook het jaar waarin Wikipedia van start gaat, waarin de landbouwsector te maken krijgt met een Mond- en Klauwzeercrisis en waarin het homohuwelijk mogelijk wordt.
Waarin de Congolese president Kabila wordt gedood bij een schietpartij bij het presidentiële paleis in Kinshasa, waarin Augusto Pinochet, een jaar eerder naar Chili teruggekeerd, ook daar huisarrest krijgt nadat hij in staat van beschuldiging wordt gesteld, en waarin Slobodan Milosevic wordt gearresteerd.
In 2001 wordt Timothy McVeigh geëxecuteerd. Hij pleegde in 1995 de bomaanslag in Oklahoma. Zogenaamde poederbrieven veroorzaken overal ter wereld een golf van paniek, nadat een aantal daarvan met de miltvuurbacterie Antrax besmet blijken.
De Etna beleeft de grootste uitbarsting in 100 jaar, en een explosie in een mestfabriek in Toulouse kost aan 25 mensen het leven. Nog eens 660 raken gewond.
De Taliban worden uit Kaboel verdreven.
De luchtvaartsector krijgt wederom klappen: natuurlijk is er het drama op nine-eleven, en als twee maanden daarna ook nog eens een airbus neerstort op New York, wordt gevreesd dat ook dat het gevolg is van een terroristische aanslag. Dat blijkt overigens niet zo te zijn. Tot slot gaat Sabena failliet. Met recht kun je dan ook zeggen: Such A Bloody Experience Never Again!

Op 11 september 2001 is Elsje hard aan het werk als even na drie uur een collega langsrent die roept: "Er is een vliegtuig neergestort op het World Trade Center!". Ja, haha, wat een leuke grap. Daar trapt Elsje dus mooi niet in. En ze gaat door met hetgeen ze aan het doen is. Als ze na vijven naar huis wil gaan valt haar op dat bij de receptie een groepje collega's rond de tv staat. Roerloos naar het scherm starend. Pas dan dringt tot haar door dat wat haar collega riep, de bittere waarheid is. Als ze zich na een half uur kan losmaken van de beeldbuis gaat ze zich bijna schamend naar huis.

Voordat Elsje jullie natuurlijk als beeldmateriaal Overcome van Live voorschotelt, toch nog wat ruimte voor andere muziek uit 2001. Zo geniet Elsje van Alicia Keys, Train, Kylie Minogue, Judith, Nelly Furtado en LeAnn Rimes. En ze moet lachen om de parodie op Stan.

Elsje heeft van Overcome de live-versie die in Paradiso is opgenomen gekozen. De beelden van de vliegtuigen die het WTC binnen vliegen, die in de officiële clip gebruikt worden, staan bij iedereen voldoende op het netvlies en dit is een hele mooie uitvoering. Denk bij het bekijken ervan vooral terug aan wat je deed op nine-eleven...

1 opmerking:

Tricky zei

is dat allemaal al 8 jaar geleden?! jeetje, en ik word nog geen 40?!

raar hé, dat iedereen nog zo goed weet wat ie aan het doen was toen dat dramatische nieuws uit NY kwam... en don't shame on you Elsje, ik dacht ook eerst dat mijn collega een grapje maakte, tot ie me een internet-bericht liet zien en we een televisie zochten om te volgen... (ik werkte toen op de faculteit pol&soc van de universiteit!)

en weet je wat... de dag nadien vertrok ik naar italie, juist ja, met het vliegtuig, brr, was toch best eng toen hoor!

idd mooie versie!