donderdag 13 augustus 2009

Nog vijf

Het aftellen van Elsjes nulde tot veertigste is bijna gedaan. In 2004 wordt Elsje namelijk vijfendertig.

In dat jaar zit het Zuid-Oost Azië niet mee: na de SARS-epidemie van een jaar eerder waart nu de vogel rond. Het jaar eindigt bovendien buitengewoon dramatisch: de door een onderzeese aardbeving veroorzaakte tsunami maakt op Tweede Kerstdag ruim 300.000 slachtoffers.
Ook het Koninklijke Overlijden krijgt een vervolg: zowel Juliana als Bernhard worden met veel ceremonieel ten grave gedragen.
In mei 2004 is de EU ineens ruim anderhalf keer zo groot: op de dag van de arbeid zijn namelijk tien landen tegelijkertijd lid van de club geworden.
Bij een brand in een winkelcentrum in de Paraguyaanse hoofdstad Asunción gaan 400 mensen dood; in Beslan kost de drie dagen durende gijzeling van een basisschool aan 355 mensen het leven. Onder hen zijn vooral veel jonge kinderen.
De Olympische spelen in Athene leveren 22 Nederlandse medailles op.
In Den Haag schiet een leerling van het Terra College de conrector dood en in Amsterdam wordt Theo van Gogh midden op straat, op klaarlichte dag, door Mohammed B. omgelegd. Marc Dutroux wordt tot levenslang veroordeeld.

Aangezien Elsje inmiddels ook alweer voor het vijfde jaar op Spaanse les zit, wil ze wel eens een echt Spaans oud&nieuw vieren. Daarbij eet je om middernacht bij elke klokslag een druif. Elsje en Sjaak beginnen daarom het jaar op de Puerta del Sol in Madrid, want een van Elsjes favoriete Spaanse popsongs speelt zich daar af. Nietsvermoedend lopen ze een paar dagen later rond op het Atocha-station, dat een luttele twee maanden later verwoest zal worden door een reeks treinbommen.
Als Sjaak Elsje na een kleine chirurgische ingreep een paar dagen bij hem thuis vertroetelt bevalt dat eigenlijk zo goed dat later in het jaar ook de kat en daarna de rest van de spullen uit Elsjes inmiddels niet meer zo lege appartement een plekje krijgen in het huis van Sjaak.

Muziek , typerend voor het jaar 2004, had komt van de swingende Roemenen van O-Zone, de bijzondere samenwerking van Counting Crows & Blof, de net aan borstkanker geopereerde Anastacia, de romantische Maroon 5, de überlelijke Kurt Nilsen en de hyperactieve Outkast.

Als beeldmateriaal vandaag twee live-optredens. Als eerste de Nederlandse band Within Temptation. Van hun hit uit 2004 ´Stand my ground´ is weliswaar een mooie clip gemaakt, maar de hier ingesloten live-versie van datzelfde laat de bijzonder hoge kwaliteit van deze rockband zien.


Als uitsmijter een totaal ander genre, namelijk de Britse Joss Stone, die pas 17 was toen haar You had me een grote hit was. Wat een stem voor zo'n jonge meid! Ook voor dit nummer geldt: een leuke clip maar een geweldig live-optreden.

5 opmerkingen:

veerle zei

Amai, 't kort af...
Grappig dat je eerst in het ziekenhuis moest geraken om bij Jaak te gaan wonen.

Sjaak zei

Wat een houthakkers die jongens van Whithin Temptation, maar dat terzijde. Dacht dat vooral je ex daar zo weg van was, maar die dame kan idd erg goed zingen.

Tja, de Puerta del Sol. Het reisje naar Madrid dat mijn eerste verjaardagskado was. Iedereen stond maar zijn eigen druifjes weg te werken, geen groots feestm geen vuurwerk ed. Was een beetje een afknapper. Verder een mooi reisje.

Naast de kat en Elsjes spullen (lees: boeken en toiletartikelen) werd er ook ruimte gemaakt om met vijf kids daar te kunnen slapen. En zo werd het Nieuw Samensgestelde Gezin (NSG) langzaam maar zeker geboetseerd.

elke zei

mijn god, Elsje, nog maar 5 dagen!!!

Terrebel zei

Fijne muziek en een enerverend (in beide betekenissen) jaar, dat 2004. Ik ben benieuwd naar 2005...

Suske. zei

de finish komt gevaarlijk dichtbij. Het wordt al spannend.