zondag 9 augustus 2009

Nog negen

In de serie "Elsje telt af van veertig naar nul" vandaag nummer negen: 2000

Voorspelde problemen met de millennium-bug blijven veelal uit. Of dit te danken is aan alle genomen voorzorgsmaatregelen dan wel dat het wel meeviel met die bug(s) is onduidelijk. Daniel van Cotthem overlijdt nadat hij zomaar op zijn hoofd is geslagen door dronken jongeren op station Vlaardingen-Oost. De Britse huisarts Harold Shipman heeft waarschijnlijk bijna 300 patiënten omgebracht. Voor de moord op 15 van hen wordt hij in 2000 tot 15 keer levenslang veroordeeld. In Dover worden in een Nederlandse vrachtwagen 48 dode en 12 nog (net) levende Chinese verstekelingen aangetroffen.
Met een groots opgetuigd Media-circus viert de Amsterdamse beurs de introductie van het aandeel World Online. Het blijkt allemaal gebakken lucht; niet veel later spat de Internetbubbel uit elkaar en zakt de koers als een plumpudding in elkaar. Als dan ook nog bekend wordt dat er met voorkennis gehandeld is, is een van de grootste aandelenzwendels ooit een feit.
Na vijf weken van eindeloze hertellingen wordt George W. Bush tóch tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen uitgeroepen.
Even buiten Parijs stort een Concorde neer. Daarbij vallen 113 doden.
Gerrit Komrij wordt de eerste Dichter des Vaderlands; Toon Hermans overlijdt.
Bij de Olympische zomerspelen in Sidney wint de Nederlandse equipe maar liefst 25 medailles, waaronder 12 gouden.

Vlak voor haar promotie heeft Elsje een baan gevonden als projectleider aquatisch ecotoxicologie (zeg maar het grensvlak van biologie en milieukunde en dan in het water). Voor haar is de Tisza-ramp, waarbij enorme hoeveelheden cyanide en zware metalen in de Roemeense rivier de Tisza terecht komen, bijzonder interessant. Eindelijk kan ze al het geleerde van de afgelopen jaren toepassen om de Roemenen te helpen deze milieuramp te beteugelen en de gevolgen ervan te boven te komen.
Een andere herinnering aan 2000 is natuurlijk die van de vuurwerkramp in Enschede, die 23 slachtoffers maakt en waarbij heel Roombeek van de kaart wordt geveegd. Als Elsje van de ramp hoort is ze op bezoek bij vrienden in Volendam. Geschokt zitten ze met z'n drieën voor de buis, opgelucht dat zij daar niet wonen. In retrospectief des te zuurder want in de oudjaarsnacht naar 2001 wordt ook Volendam door een vuurwerkramp getroffen: de cafébrand in café de Hemel, waarbij veertien mensen omkomen.
Tot slot wordt in 2000 Elsjes derde kind geboren. Uitgerekend in de eerste week van het EK voetbal gaat Elsje ervan uit dat ze met het kind in haar armen de finale zal kijken. Maar nee, het juffie houdt het tot na de finale in de buik vol. En komt dan met gezwinde spoed.

Over naar de muziek van 2000. Elsje luisterde dat jaar veel naar Krezip, Mary Mary, Anastacia, Metallica, Kosheen en Craig David.
Leuk is het om te zien dat Doe Maar ook in de 21 eeuw nog mee kan komen, net als U2.

Vanwege de herkenbaarheid van de plekjes (na 6 jaar werken in Amsterdam) is er vandaag ruimte voor Onderweg van Abel. Raar eigenlijk dat die videoclip in Amsterdam is opgenomen, de zanger heeft met zijn zachte g een allesbehalve Amsterdams accent.


Het allerlekkerste heeft Elsje vandaag voor het laatst bewaard: Robbie Williams. Ze weet dat er hele volksstammen zijn die hem vreselijk vinden, maar zelf zal ze intens genieten van deze clip waarbij hij zich met de nodige zelfspot geheel bloot geeft!

3 opmerkingen:

Sjaak zei

Wat mij is bijgebleven is dat 2000 eigenlijk geen heel bijzonder jaar was. Het leven in het nieuwe millenium (had je ook Robbie voor kunnen kiezen) was niet anders dan daarvoor. Zou een paar jaar later wel veranderen.

Om Robbie moet ik wel lachen. Hoe hij al die aandacht voor elkaar krijgt? Ben niet jaloers maar er zit weinig achter natuurlijk. Hij kijkt op de juiste manier; mij lukt dat niet :-)

*cousl*

Terrebel zei

Blipte vandaag nog Mr. Bojangles. Ik moest even mijn aversie van mr. Williams overwinnen. Zal komen door zijn verleden in een jongensband. Tsja, ook ik heb mijn vooroordelen.

De Milleniumnacht (Wetenschappelijk gezien eigenlijk een jaar voordat het nieuwe Millenium feitelijk inging maar een kniesoor die daar op let) bracht ik door op de zevende verdieping van een flatgebouw aan de rand van Londen. Omdat ik daar toen werkte. Niet in dat flatgebouw maar in Londen. Of eigenlijk daar ook niet maar in een kleine plaats er niet ver vandaan. Weet nog dat ik m'n zoon en pasgeboren dochter vreselijk miste en dus maar veel ben gaan zuipen. Kan mij ook niet meer herinneren dat ik ging slapen maar er staat mij iets bij van wakker worden.

JannyAn zei

Ik vond het altijd zo grappig dat de meezingers met Onderweg van Abel de zachte g altijd net zo ui de kelen lieten komen. Amsterdammer, Utrechter of wat dan ook.