woensdag 5 augustus 2009

Nog dertien

Deo volente viert Elsje over 13 dagen haar veertigste verjaardag. Ja, met het getal 13 kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Al ben je noch gelovig, noch bijgelovig.

Maar goed, 13 jaar geleden was het 1996. Het is het jaar waarin Elsje 27, Yasser Arafat president van de Palestijnse Autoriteit en Benjamin Netanyahu de nieuwe premier van Israël worden. In Tsjetsjenië gaat een wapenstilstand in en in Noord/Ierland beginnen vredesonderhandelingen (maar zonder Sinn Féin).
In Nederland vervalt dat jaar de algemene militaire dienstplicht vervalt en gaat Fokker failliet. De geboorte van het schaap Dolly, het eerste gekloonde zoogdier, leidt tot heftige discussies over de met name de ethische kant van klonen.
Op vliegveld Eindhoven stort een Hercules-vliegtuig neer, wat aan 34 mensen het leven kost; bij New York ontploft een Boeing 747. Daarbij komen alle 230 inzittenden om het leven. Op Haïti overlijden 60 kinderen na inname van vervuilde glycerine uit Nederland. Dit gegeven wordt jaren later gebruikt in een boek van Marjolijn Februari.
Voor het eerst vinden de Olympische Zomer- en Winterspelen niet in hetzelfde jaar plaats. Op de Zomerspelen in Atlanta winnen de Nederlandse volleybalmannen na een zinderende finale het goud. Meer spannende sportmomenten op het gras van de Engelse tennisclub Wimbledon: daar wint de jonge Richard Krajicek het toernooi.
Marc Dutroux wordt gearresteerd en als bekend wordt welke gruweldaden hij heeft kunnen begaan gaan de Belgen massaal de straat (de 'Witte Marsen'). Aan de andere kant van de Noordzee wordt de scheiding van Charles en Diana officieel.

In 1996 raakt Elsje opnieuw zwanger. Helaas, waar de eerste zwangerschap zonder klachten of kwaaltjes verliep gaat het dit keer heel wat minder soepel. De eerste paar maanden is Elsje kotsmisselijk maar erger, met 20 weken zwangerschap krijgt ze als gevolg van het geven van een microscopie-practicum aan eerstejaarsstudenten een ontwricht bekken: bij elke stap die ze zet voelt het alsof er met een moker op haar schaambeen wordt gebeukt. Ze moet dan ook veel rust houden. Heel veel rust. Het is de tijd waarin Elsje met Koffietijd met Mireille Bekooij en Hans van Willigenburg Elsjes de ochtenden doorkomt. 's Middags kijkt ze soaps: GTST, As the world turns, The Bold & The Beautiful, Santa Barbara en vast nog wel andere ook maar die kan ze zich niet herinneren.

Voordat Elsjes bekken lastig gaat doen, doet ze graag mee aan de Macarena en moet ze grinniken om de Spice Girls maar vooral om Alanis Morissette's Ironic. Ontroerd raakt ze ook, door Unbreak my heart en ze ergert zich, net als 14.999.999 andere Nederlanders aan Fluitsma & van Tijn. Verder luistert ze graag naar Total Touch, The Prodigy, Oasis, Fool's Garden en Joan Osborne. Ja, Elsje heeft een brede muzieksmaak.

Hoe breed blijkt ook uit de filmpjes van vandaag. Als eerste kiest Elsje namelijk voor een hiphop-nummer: No diggity van Blackstreet & Dr Dre. Gewoon een erg leuk filmpje.


En wat ze in 1996 best aardig vindt maar later, als bekend wordt dat hij dit voor zijn overleden partner Anselmo schreef en ze de tekst met dat filter beluistert: Jesus to a child van George Michael.

6 opmerkingen:

@lindarodel zei

hihi, zeg maar 14,999,997 Nederlanders: ik was 13 en zong Fluitsma en Van Tijn samen met mijn 9-jarige broertje vrolijk en keihard mee! :-D

Danny zei

Ben nu wel benieuwd wat je er later van vond ;)

Terrebel zei

Wat een straf om Koffietijd en al die andere ellende te moeten zien! Kon je er niemand op uit sturen om wekelijks een stapel videobanden voor je te huren?

Elsje zei

@terrebel: waarom heb ik daar toen nooit aan gedacht?!? *slaat zichzelf voor het hoofd*

Ina zei

Ik vind het muzikaal een spannend nummertje, en helemaal niet zo irritant. Wist alleen totaal niet dat het van ene Fluitsma en Van Tijn was. Wat vind jij er zo ergerlijk aan?

Elsje zei

@ina: met name de tekst. brrr. iedereen over een kam scheren. daar ben ik allergisch voor. en ik deed er dus even lekker aan mee met mijn uitspraak over 14.999.999 andere Nederlanders :-)