donderdag 6 augustus 2009

Nog twaalf

Nog twaalf dagen tot Elsjes veertigste verjaardag. Om dat te vieren schrijft ze veertig blogjes over de afgelopen veertig jaar. Vandaag is 1997 aan de beurt, het jaar waarin Elsje 28 wordt.

Ook het jaar waarin Tonny de Jong voor de definitieve doorbraak van de klapschaats zorgt. En waarin de kerncentrale Dodewaard uit bedrijf wordt genomen. Met de ingebruikname van de Maeslantkering zijn de Deltawerken af waardoor Nederland (zo dacht men toen) eindelijk goed beschermd zou zijn tegen het geweld van wassend water. In de UK komt Labour aan de macht want Tony Blair wordt premier en verschijnt het eerste deel van de Harry Potter-reeks. Een aanslag in de Vallei der Koningen bij het Egyptische Luxor kost aan bijna 60 toeristen het leven. In Iran zijn meerdere aardbevingen waarbij een aantal duizend mensen omkomen en in Calcutta overlijdt Moeder Teresa op 87-jarige leeftijd.
In 1997 zijn er geruchtmakende overlijdens: na een achtervolging door tabloid-fotografen botsen Diana Spencer en haar nieuwe liefde Dodi Al-Fayed in een Parijse verkeerstunnel op een pilaar en komen om het leven, Meindert Tjoelker overlijdt nadat hij in Leeuwarden in elkaar is geschopt en bij een matpartij tussen 'supporters' van Ajax en Feyenoord wordt Carlo Picornie doodgeslagen.

Het jaar begint goed want op 4 januari wordt alweer een Elfstedentocht verreden. Elsje zit in die tijd hoogzwanger en immobiel thuis en omdat haar vriend met zijn broers naar Friesland vertrekken om de schaatsenrijders aan te moedigen, vraagt ze vriendin F. haar bij te staan. Nadat de mannen terugkeren blijft broer E. eten. Eindelijk, eindelijk lukt het Elsje en haar vriend om hem aan vriendin F. voor te stellen. En jawel hoor, wat ze al dachten: die vinden elkaar leuk. Zo leuk zelfs dat Elsje en haar vriend allang in bed liggen terwijl broer E. en vriendin F. het saampjes tot diep in de nacht erg gezellig hebben. Het is overigens de eerste en laatste keer dat Elsje als koppelaarster optreedt.

In 1997 neuriën heel wat mensen stiekem mee met de kinderbop van de Hansontjes, of blèren juist luidkeels met de empowerment-nummers van Anouk en Meredith Brooks mee. Als je zint hebt om te dansen zijn er Khaled en Ricky Martin; als je daarentegen wilt treuren houdt Elton John het kaarsje van prinses Diana voor je brandend. Ontzagwekkende kostuums kun je bewonderen in het Cirque du Soleil.
Welk een Bittersweet symphony!

Onverstaanbaar maar onweerstaanbaar vindt Elsje Alane van Wes. Jullie toch ook?


En heerlijk dramatisch zingt zangeres Gwen Stefani van No doubt 'Don't tell me 'couse it hurts!'

10 opmerkingen:

Danny zei

Volgens mij 't eerste jaar dat ik echt met geen enkel gelinkt nummer iets heb :p

Elsje zei

@danny: wat had jij 'gelinkt' dan? #nieuwsgierig

Danny zei

Uit de jaren 90 verdraaid weinig :p

Maar even gezocht op allmusic om toch wat te kunnen roepen (of alle jaartallen correct zijn weet ik niet - volgens de site komen ze uit de billboard charts van 93): Amazing van Aerosmith, Mary Jane's Last Dance van Tom Petty, If I ever lose my faith in you van Sting, Are you gonna go my way van Lenny Kravitz - toch nog wat gevonden dus ;)

Elsje zei

Jaartallen uit de Nederlandse top 40-lijsten:
Aerosmith: 1994
Tom Petty: 1993
Sting: 1993
Lenny Kravitz: 1993
Daar zit dus weinig verschil in met de Billboard charts.
'Probleem' is dat ik mijn linkjes uit de 100 populairste platen van dat jaar haal. Niet altijd mijn/jouw topplaten maar wel de snelste manier (anders moest ik zelf lijstjes maken van alle platen uit een bepaald jaar en daar dan uit kiezen: onbegonnen werk :-)
'Best ijverige maar het moet wel leuk blijven'-Elsje

Danny zei

Haha en gelijk heb je :)

Sjaak zei

Die Dinahype zal me altijd bijblijven. Nix meer van over. Wel van jouw tweede spruit, onze #3

Terrebel zei

En ik maar hopen dat je ook na je 40ste verjaring doorgaat met het maken van deze lijstjes...heerlijk!

JannyAn zei

En natuurlijk benieuwd of die laatste koppelactie een blijven resultaat heeft opgeleverd :-)
Mooie muziek, weer.
Door het lezen van je blog komen ook eigen herinneringen weer boven. Echt, een leuk idee!

Elsje zei

@terrebel: ik heb al allerlei nieuwe lijstjes-ideeen maar wellicht kan ff iemand anders dit stokje overnemen. het kost best veel tijd!

@nefertete: blijf vooral lezen, het koppelsucces komt zeker nog terug!! #soap

@lindarodel zei

Erg leuk en vrolijk muziekjaar dit!
En ja, ook ik had hier Fluitsma & van Tijn wel gehad en ging voor No Doubt! ;) #14jr