zaterdag 8 augustus 2009

Nog tien

De tijd vliegt als je lol hebt. En lol heeft Elsje bij het maken van deze blogserie. Nog maar tien jaar terug gaan we vandaag, naar 1999.

Dat jaar begint met de invoering van de euro als betaalmiddel in de DING-FLOF-BIPS landen. Elsje betrapt zich er ook tien jaar later nog steeds af en toe op prijzen terug te rekenen naar de gulden... En we beleven de De Nacht van Wiegel: Hans Wiegels finest hour want eigenhandig laat hij het kabinet vallen. Het is dat jaar de eerste keer dat Lance Armstrong de Tour de France wint, en dat Big Brother wordt uitgezonden. Twee verdachten van de aanslag op het Pan-Am toestel in 1988 worden door Libiƫ uitgeleverd aan Schotland. De berechting zal in Nederland plaats vinden. Het Joegoslaviƫ-tribunaal klaagt Slobodan Milosevic aan wegens misdaden tegen de menselijkheid. Op de Columbine Highschool in de Verenigde Staten schieten twee leerlingen 13 schoolgenoten en een leraar dood. Sybine Jansons verdwijnt. Ze is 13 jaar en op weg van school naar huis. Een maand later wordt haar lichaam gevonden.
Bij een brand in de Mont Blanctunnel gaan 39 mensen dood en later dat jaar komen nog eens 12 mensen om bij een brand in de Tauerntunnel. Ondanks het felle debat dat na deze vreselijke branden uitbreekt over tunnelveiligheid, begint Zwitserland aan de bouw van de langste spoortunnel ter wereld, de Gotthard-Basistunnel.
Op aarde wonen volgens berekeningen van de VN dat jaar alweer 6 miljard mensen. Op de Westfriese Flora in Bovenkarspel zorgt de Legionellabesmetting van de waterleidingen voor de grootste uitbraak van Veteranenziekte ooit.

In het leven van Elsje is het een heel belangrijk jaar want ze rondt haar promotieonderzoek af met een schrijven en verdedigen van haar proefschrift. Nog nooit in haar leven is ze zo zenuwachtig geweest. Tot ze eenmaal achter de katheder staat en de eerste vraag een makkie blijkt te zijn. Dan valt de grootste spanning van haar af en gaat de verdere verdediging prima. De pedel meldt na afloop verbaasd dat hij nooit eerder meemaakte dat een promovendus een vraag terug stelde aan een van de leden van de promotiecommissie; Elsje is er zich totaal niet van bewust geweest... Hoogtepunt voor haar is de aanwezigheid van haar paranimfen - vriendin M en vriend P, die speciaal voor de promotie uit Zweden is gekomen - en haar oudste dochter. En stiekem ook die van de jongste. Zij is op dat moment een foetus van zo'n 10 weken oud.

Lekkere muziek in 1999 komt van City to city, Lou Bega, Tarkan, Wamdue Project (een terugkerende hit in de jaren daarna maar dit is het origineel), De Poema's (in het filmpje is het nummer leuker, echt), Chef en Blof. Ook dit jaar doen de dames het weer goed. Denk aan Britney Spears, Christina Aguilera, Shania Twain, Destiny's Child en de uit de catacomben van de popmuziek weergekeerde Blondie.

In de loop van de dertig jaren sinds het begin van deze blogserie wordt de begeleidende clip bij een popnummer steeds belangrijker. Elsje kiest twee prachtige clips uit voor vandaag, van nummers die trouwens ook zeer de moeite waard zijn. Geniet vooral eerst van George Michael & Mary J. Blige.


En daarna van de bijna mini-speelfilmclip van Will Smith.

3 opmerkingen:

Sjaak zei

Mooie selectie van nieuws en muziek weer. Dr Elsje sinds 1999 dus.

Even voor de goede orde: de uitvoering van George Michael is meer dan verdienstelijk, maar het origineel is van Stevie Wonder en net fff onvergetelijker

Sjaak zei

En dat geldt mutatis mutandis voor onze Fresh Prince of Bel-Air

JannyAn zei

Oh ja, die DING-FLOF-BIPS. Wat was dat erg. Deed me zo denken aan de lagere school met het KOFSCHIP en TeVeTAS. Op dat niveau werden we ook aangesproken. Zo maak je het die euro natuurlijk ook wel moeilijk ;-)