zaterdag 11 juli 2009

Nog achtendertig

Over precies achtendertig dagen wordt Elsje veertig. En speciaal daarom sinds eergisteren een serie blogjes over... belangrijke nieuwsfeiten maar vooral de muziek van de afgelopen veertig jaar. Opgeleukt met things you probably never wanted to know about Elsje but she will tell them anyway.

1971. Het jaar waarin rookreclames verboden werden op de Amerikaanse tv, en Zwitserland zowaar het vrouwenkiesrecht invoert, in Nederland de eerste abortuskliniek van start gaat, waarin Haïti van de Pappa-Doc regen in de Baby-Doc drup belandt en Jim Morrison overlijdt. Godfried Bomans en Jan Wolkers maken in 1971 hun legendarische radio-uitzendingen vanaf Rottumerplaat, Greenpeace en Artsen zonder Grenzen worden opgericht en de Haringvlietdam in gebruik genomen.

Natuurlijk heeft Elsje ook aan dit jaar nog steeds geen eigen herinneringen. Geen nieuwe zusjes of broertjes, geen andere Grootse Momenten. Behalve dan het verhaal dat ze uit overlevering gehoord heeft. Sinterklaasfeest 1971, Elsje is 2 jaar. Het grote moment breekt aan, Sinterklaas en zijn Pieterman komen de kamer binnen. Terwijl de grote zussen in angstig zwijgen vervallen, roept Elsje enthousiast: "Papa!". Uit het hoestje van de Piet had zij namelijk direct begrepen dat het haar vader was.

Muzikaal gezien was 1971 natuurlijk het jaar van Jacques Herb, Mieke Telkamp, Michel Delpech, John Lennon & Plastic Ono Band, Peter Koelewijn & zijn Rockets, The Doors en Janis Joplin.

Maar ook het jaar waarin Les Poppys een enorme hit scoorden. De lp waarop dit nummer staat werd in het ouderlijk huis van Elsje grijsgedraaid want het was een van de weinigen die Elsjes ouders in huis hadden. Eigenlijk was Elsjes favoriete liedje hierop Isabelle. Hiervan begreep Elsje pas jaren later dat het de Spaanse vertaling van Elsje is. Aha! De liefde voor Spaans kondigde zich dus al vroeg aan... Maar omdat Isabelle niet in 1971 in de hitlijsten stond zou het nu gebruiken van dat filmpje deze hele serie in duigen laten vallen dus... maakt u zich op voor: Non, non, rien n'a changé


En in dit lijstje kan Gilbert O'Sullivan niet ontbreken. Omdat het zo'n mooi nummer is, wordt dit de uitsmijter van vandaag.

6 opmerkingen:

Suske. zei

ik was toen 11 jaar en die songs kwamen via radio veronica onze huiskamer binnen.

Tricky zei

oeps, is 'non non, rien n'a changé' al van 71, mensenlief, toen was ik dus nog niet geboren... ik kreeg het als 18jarige in de franse les voorgeschoteld, en vond dat er toen nog altijd niet zoveel veranderd was... intussen daarentegen...?!
blij je hier weer te lezen Elsje, ik miste je!

Zeekraai zei

heb je 'm nu al ?
die luister cd's van Rottumerplaat ?

#ideevooreenkadootjeZjaque?

Zeekraai zei

overigens waren bij Anders thuis
de Poppies ook favoriet.
Vooral bij oudere zus...

#Brunowaseenlekkerding

angeline zei

Die Popeys waren een playback-act aan het eind van mijn 6e klas, 1977. Ik zou daarom zweren dat het van later datum was. Maar niet dus. Het kan blijkbaar jaren mee zo'n lied

Ina zei

Ik zou moeten opzoeken of het in hetzelfde jaar was, maar ik ben door dezelfde Zwarte Piet definitief van mijn geloof gevallen :-)