woensdag 15 juli 2009

Nog vierendertig

Met nog vierendertig dagen te gaan tot Elsjes veertigste verjaardag zijn we inmiddels aanbeland in 1975. Het jaar waarin Amsterdam in de ban van de aanleg van de metro is, of beter gezegd, in de ban van de protesten daartegen. Waarin Pol Pot in Cambodja zijn schrikbewind inzet en in Spanje dictator Franco het loodje legt. Waarin de laatste aflevering van Swiebertje op de televisie te zien is, en Microsoft wordt opgericht. Het jaar eindigt met een aantal gijzelingsacties door Zuid-Molukkers.

Voor Elsje was dit jaar het jaar waarin zij op de lagere school mocht gaan beginnen. Elke ochtend stond haar moeder in de deuropening, riep 'Schip ahoy!' en zwaaide enthousiast. Elsje draaide zich bij de hoek van de straat om en zwaaide terug. Dan liep ze langs het spoor, waar ze even zwaaide naar de Slager waar je voor 5 cent een waterijsje kon kopen tot aan de bloemenstal van Koos, die natuurlijk ook even bezwaaid moest worden, stak dan daar de drukke straat over, zwaaide even naar het Melkmeisje en liep dan door tot ze door de poort het schoolplein op kon. In die tijd kon dat nog, alleen naar school. In die tijd ging je twee-aan-twee de school binnen als de bel ging. En zat je twee-aan-twee in de klas. En noemde je de leerkracht "juf". In die tijd werd door al dat gezwaai vast en zeker de basis gelegd voor Elsjes RSI-armen.

In 1975 bezong de George Baker Selection een witte duif en Kamahl een olifant, was 10cc not in love (met een echte verhalende videoclip!), wilde Patti LaBelle weten of met haar naar bed wilde, en spoorden Dave en de Dooby Brothers ons aan om te dansen en te luisteren. Minnie Riperton piepte er zoetsappig op los en de dames van Pussycat gingen met Rod Stewart aan de watermuziek, Teach In won het songfestival (daar kan geen Topper tegenop) en dat we Joost Nuissl nog steeds niet vergeten zijn, daar is Elsje blij om.

Speciaal voor Sjaak kan op deze plek Conny Vandenbos niet ontbreken. Haar Sjakie van de hoek was in 1975 immens populair.


Het mooiste nummer van dat jaar is House for sale van Lucifer. Dat geeft Elsje nog steeds kippenvel (dat je toen overigens nog als kippevel schreef). Een waardeloos filmpje, maar dat mag de luisterpret vast niet drukken.

1 opmerking:

smiley zei

Een zeer leuke reeks. Vooral de eerste twee alinea's. De eerste geeft op een leuke manier de belangrijkste zaken van dat jaar weer. En met de tweede geef je een duidelijk idee van het (jouw) leven in dat jaar. Zeer leuk geschetst. Ik wacht vol spanning totdat je bij mijn geboortejaar bent.