donderdag 16 juli 2009

Nog drieendertig

Over drieendertig dagen viert Elsje haar vierde kruisje en in de aanloop daarnaartoe kijkt zij terug op de afgelopen veertig jaar. In die reeks zijn we inmiddels beland in 1976. Voor alle mensen die ouder of even oud zijn als Elsje het jaar van de bloedig neergeslagen 'rellen' in Soweto. Maar ook het jaar waarin de Nederlandse Sesamstraat van start ging, waarin in Argentinie Evita door Jorge Videla van de troon werd gestoten en Ulrike Meinhof dood gevonden wordt in haar cel in Stuttgart. De PLO kaapt een toestel van Air France; een kaping die door een bliksemactie van het Israelische leger op Entebbe waar het toestel naartoe is gevlogen, beeindigd wordt. Jimmy Carter wordt gekozen als president van de VS en na Microsoft wordt nu ook Apple opgericht.

Gek, waar 1977 in Elsjes geheugen gegrift staat, kan ze zich van 1976 bijna niets anders herinneren dan mooi en zonnig weer. Dat blijkt overigens te kloppen want er was die zomer een uitzonderlijk lange hittegolf. Minirokjes zo kort dat je onderbroek te zien was. Lange haren, middenscheiding, twee staarten met de elastiekjes (let wel, dit is in het pre-haarelastiekjestijdperk, het waren dus 'gewone' elastiekjes) ter hoogte van je schouders. Enorme brillen (maar Elsje had er toen nog geen). O ja, en Elsje was voor het eerst verliefd. Op een jongetje dat twee straten verderop woonde. Zijn naam is haar glad ontschoten, een naam met een ij erin. Boudewijn, Constantijn, Valentijn? Zoiets. Hij woonde op een bovenhuis, wat Elsje spannend vond, eerst moest je de trap op voor je aan kon bellen. Ze kan zich niet herinneren dat ze ooit binnen is geweest. Durfde zij niet, vond hij het niet prettig of wilden zijn ouders niet?

Hoe dan ook, muzikaal is het het jaar van BZN, Tavares, Bryan Ferry, Brotherhood of Man, Four Seasons, Al Martino en Mike Oldfield. Maar het absolute muzikale hoogtepunt van 1976 is natuurlijk Bohemian Rhapsody van Queen. Een heerlijk nummer, exemplarisch voor de Queeniaanse stijl van musiceren. Ook het filmpje is zo Queeniaans dat, hoewel jullie dat natuurlijk allemaal eindeloos vaak gezien hebben, het hier niet mag ontbreken.


En als uitsmijter van vandaag Elton John & Kiki Dee. Omdat het eerste 'echte' vriendje van Elsje, die pas over een paar jaar zijn intrede doet, dit minstens een keer per dag draaide. Elsje wordt er altijd zo vrolijk van, jullie vast en zeker ook. Oh nee he, het filmpje mag niet worden ingesloten. En het blijkt ook eens een vreselijk filmpje ook. Die arme Kiki Dee staat erbij alsof ze zich minder dan niet op haar gemak voelt en beweegt zich houteriger dan menig Pinokkio. En Elton, ja, die is zichzelf: niet om aan te zien. Nou ja, hier kun je het filmpje dus zien. Als je dat nog wilt. Doe het anders gewoon aan op de achtergrond terwijl je bijvoorbeeld even op nu.nl naar het nieuws van vandaag kijkt.

1 opmerking:

Suske. zei

1976 was inderdaad een belangrijk jaar voor de muziek.
Muziek scheen eindelijk volwassen geworden te zijn, maar 1977 zou roet in het eten gooien.

Ik tel mee af.