woensdag 22 juli 2009

Nog zevenentwintig

Nog maar zevenentwintig dagen en dan is het zover, Elsje wordt veertig. Reden genoeg om in veertig blogjes terug te kijken op de afgelopen jaren. Vandaag is het tijd voor 1982.

1982 is een jaar dat overschaduwd wordt door geweld. Door de moord op vier leden van een TV-ploeg van de IKON (Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemse en Hans Terlaag). Zij lopen in El Salvador, waar ze een interview zouden hebben met de FMLN, in een hinderlaag. Door de Falklandoorlog tussen Groot-Brittanie en Argentinie: een oorlog om een steenklompje. Door het bloedbad dat wordt aangericht in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila terwijl het Israelische leger geen poot uitsteekt. Door de decembermoorden in Suriname.
Gelukkig zijn er ook leuke dingen te melden over 1982: Bettine Vriesekoop wordt wereldkampioene tafeltennis en emoticons worden bedacht.

Voor Elsje is 1982 het jaar van Rubik. Die brengt zijn puzzelkubus op de markt en direct is Elsje daaraan verslingerd. Razendsnel weet ze de formules om het ding op te kunnen lossen uit haar hoofd. Vol vertrouwen geeft ze zich op voor de wedstrijd op school. Ze dringt met gemak door tot de finale waarin nog maar vijf scholieren over zijn. Maar dan slaat het noodlot toe en door een iets te onvoorzichtige manoeuvre vliegt de kubus uit elkaar. Weg kans op Eeuwige Roem.

Als Elsje terugdenkt aan de muziek van 1982, dan vindt ze het een nogal depri jaar: Ph.D, Drukwerk, The Human League, Abba. Maar het lijstje in haar muziekbijbel lezend ziet ze toch ook veel vrolijke nummers. Musical Youth bijvoorbeeld, Survivor, Dexy's Midnight Runners, J Geils Band en Spider Murphy Gang.

Voor vandaag is het filmpjes kiezen heul simpel. Het worden a. De bom van Doe Maar b. How many times van Lori Spee. De eerste omdat met dit nummer Elsjes liefde voor Hennie Vrienten ontstoken werd en de tweede omdat Lori Spee in die tijd een mooie rol in een musical-versie van de Wolf en de Zeven geitjes speelde, als moeder geit. Maar daar kan Elsje geen beeldmateriaal van vinden en bovendien zou het niet in geest met deze serie...4 opmerkingen:

DelMonte zei

tismaar dat jetweet: er is ook een handige online muziekbijbel:
http://www.hitsallertijden.nl/
wie weet doe je daar nog wat inspiratie op voor de komende dagen

Tricky zei

de rubiks puzzel en Henny Vrienten, da's zowat alles wat ik mij nog herinner van wat je schrijft over die periode... maf hé, hoe dat geheugen werkt... maar ik veronderstel dat jij ook wel wat gaat opzoeken, toch?!

elke zei

Oh, Spider Murphy Gang zijn fantastisch. En Lori Spee was ik vergeten maar ze is weer helemaal terug in mijn geheugen nu.

Elsje zei

@antonio: ha, dank je! inderdaad handig!

@tricky: LOL, mijn geheugen is echt niet beter dan dat van jou. De wikipedia is voor deze serie mijn Grote Vriend

@elke: graag gedaan! :-)