dinsdag 21 juli 2009

Nog achtentwintig

Nog maar achtentwintig dagen en Elsje wordt veertig. In de serie 'Elsje telt de dagen af langs de afgelopen veertig jaar' nu 1981.

1981. Het jaar waarin het Jeugdjournaal van start gaat, precies in de periode dat Elsje daaraan toe is. Een van de eerste dingen die ze daar ziet is de vrijlating van de Amerikaanse gijzelaars in Teheran, die daar meer dan een jaar zijn vastgehouden. De mislukte staatsgreep in Spanje, de aanslag op Ronald Reagan en het overlijden van een aantal IRA-hongerstakers maken op Elsje diepe indruk. Naast Ronald Reagan wordt ook op de Paus en op de Egyptische president Sadat een aanslag gepleegd. De laatste overleeft het niet. Het is het jaar van de 'bruidsvlucht' van de magische flitstrein, de TGV, en eveneens in Frankrijk wordt Francois Mitterand president. In de Efteling doet de python zijn intrede.

Elsje, die nooit echt aansluiting heeft kunnen vinden bij haar klasgenoten besluit om naar een andere middelbare school dan hen te gaan. Op de eerste schooldag is ze gelijk jarig, maar omdat ze nog niemand kent duurt het een maandje voor ze haar verjaardag viert de daar wel gemakkelijk verworven vriendinnen, waaronder vriendin A.
Op 21 november vindt er in Amsterdam een waanzinnig grote demonstratie egen de plaatsing van kruisraketten plaats, waar Elsje graag naar toe wil. Helaas vindt haar moeder haar daar nog te jong voor.
Maar echt boos is ze daar toch niet over want voor Elsje is 1981 het jaar van Charles en Diana. Ze is totaal in de ban van de praal en pracht van hun huwelijk en droomt van een leven als prinses.

Er zijn zoveel mooie nummers verschenen in 1981 dat het heel moeilijk is er een paar uit te kiezen die typerend zijn zonder dat ze andere nummers tekort doet. Nou ja, een min of meer random selectie dan maar. Kijk naar: Every little thing she does is magic, Making your mind up, Vienna, In the air tonight (beetje gesmokkeld want het filmpje is van Live Aid uit 1985), This ole house, Super Freak, Kids in America, One night affair en Baggy trousers.

Rubberen Robbie, een band uit Leiden, maakt dat jaar furore met hun Nederlandse sterre die overal strale. Daar kan Elsje dus vandaag niet omheen.


Veel leuker is natuurlijk Adam & the Ants met hun struikroverslied 'Stand and deliver'.


Maar Elsjes hoogtepunt van het jaar moet toch een nummer van de Stray Cats zijn. Omdat ze daarbij voor het eerst groupie-gedrag meemaakt van een meisje uit haar klas. Zij beplakt haar muren met posters, schrijft overal de namen van de bandleden op, versierd met hartjes, pluist de Hitkrant uit op zoek naar nieuwtjes en als ze van haar ouders had gemogen, reist ze de band overal achterna. Fascinerend!

3 opmerkingen:

bl@nkie zei

Als je aftelt gaat de tijd nog sneller wist je dat? ;-)

elke zei

This ole house, One night affair en de Rubberen Robbie ken ik niet. Maar de rest is super.
Bij ons was er nog geen jeugdjournaal dus we keken soms op Nederland.

Elsje zei

@bl@ankie: ach, weet je, nu ik eenmaal aan het terugtellen ben geslagen krijg ik er ook steeds meer lol in, en je weet: "time flies when you're having fun" dus inmiddels vliegt de tijd zelfs. Ik kan er wel mee leven geloof ik :-)

@elke: je kunt best zonder ole house of rubberen robbie. Maar de Echte Discofan moet zeker genieten van one night affair (o ja, jij hield toen niet van disco geloof ik, als ik terug denk aan jouw 'schoolgaande jaren' :-) )