vrijdag 31 juli 2009

Nog achttien

Over nog maar achttien dagen is het zover, dan wordt Elsje veertig. Het is dus achttien jaar geleden dat ze 22 was. In 1991 wordt Operatie Desert Storm ingezet om de Koeweiti van het juk van de Irakezen te bevrijden. En ok, als we dan toch bezig zijn, dan is dit gelijk een goede gelegenheid de internationale oliebelangen te beschermen. Verderop in het Midden-Oosten weet de Syrische president Assad zich verzekerd van een nieuwe ambtstermijn. Na Ierland krijgt ook Frankrijk een vrouwelijke premier, Edith Cresson.
De Soviet-Unie valt uit elkaar doordat een groot aantal Sovietrepublieken zich onafhankelijk verklaart en aan het eind van het jaar wordt de Soviet-Unie dan ook officieel ten grave gedragen. In Culemborg vallen 2 doden bij een explosie in een vuurwerkfabriek en ook uitbarsting van de vulkaan 'Pinatubo' gaat met het nodige vuurwerkgeweld gepaard. Het huis van staatssecretaris Aad Kosto wordt door een bomaanslag van de Rara verwoest.

Voor Elsje is 1991 het jaar waarin ze gaat samenwonen met haar vriend. Het huis waarin hij woont wordt namelijk verkocht en hij moet dus op zoek naar iets anders. Dat iets anders zou bijna zeker weten een huurhuis in Lunetten zijn, helemaal aan de andere kant van het deel van de stad van waar Elsje sinds een jaartje woont. Dus grapt ze dat ze daar dan maar samen moeten gaan wonen, want elke dag van de ene naar de andere kant van de stad fietsen gaat haar te ver. Om een lang verhaal kort te maken: ze kopen samen een huis net buiten het centrum van de stad, in Wittevrouwen, een wijk die langzaam in opkomst aan het raken is. Het is een tien-jaren-plan-huis (eufemisme voor bouwval) maar daardoor wel betaalbaar in deze periode van extreem hoge rentes (10,2%!). Het duurt tot het eind van het jaar voor het huis überhaupt bewoonbaar is dus eigenlijk gaat het samenwonen pas begin 1992 in...

Qua muziek haalt 1991 het niet bij zijn voorganger maar ook dit jaar is er wel een aantal klassiekers in de lijsten terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Seal (filmpje van nog geen maand oud!), Salt 'n Pepa, Lenny Kravits, Ten Sharp, R.E.M. en de onvermijdelijke Stef Bos. NB Hoe recenter de nummers, hoe moeilijker het vinden van de originele clips...

Twee trieste gebeurtenissen leiden tot de filmpjes van vandaag. Allereerst Tears in heaven van Eric Clapton. Een over the top melodramatisch nummer waar je U teggen kunt zeggen. Tot je het verhaal erachter te weten komt. Dan bekijk je dit toch met een wat andere blik, met mededogen. Of Elsje doet dat in ieder geval.


Freddy Mercury overlijdt aan AIDS. Pas een dag voor zijn dood maakt hij melding van het feit dat hij ziek is. Want: the show must go on!

3 opmerkingen:

Sjaak zei

it jaar begon ik met werken. De titel geeft aan dat ik dat al 18 jaar doe. Over wéér 18 jaar ben ik bijna 61. Arrrgh

kaatoo zei

Kind, wat ben je nog heerlijk jong! Gosh!

Elsje zei

@kaatoo: ja, in 1991 nog wel ;-)