zondag 26 juli 2009

Nog drieentwintig

Op weg naar haar veertigste verjaardag kijkt Elsje in deze reeks blogjes terug op de afgelopen veertig jaar. En vandaag is 1986 aan de beurt. Het jaar van de ramp van de kerncentrale in Tsjernobyl, waarbij grote hoeveelheden radioactiviteit vrijkomen. En bij een brand bij Sandoz in Basel wordt de Rijn ernstig vervuild. En ook het jaar waarin Nederland een stukje groter wordt want Flevoland wordt de twaalfde provincie; Aruba verwerft de status aparte. Het 'Vuurtoren'-bankbiljet wordt voor het eerst uitgegeven en nog een first-timer: het eerste computervirus waart over de aarde rondt. De ruimtevaart krijgt een klap als de Challenger vlak na de lancering uit elkaar spat. Nederlandse tradities doen het goed: we beleven opnieuw een Elfstedentocht waarbij Evert van Benthem nogmaals als winnaar uit de bus komt en Bram van der Vlugt neemt de rol van Sinterklaas op zich. In 1986 wordt de walvisvangst eindelijk verboden. De moord op Olaf Palme, de Zweedse premier, schokt de wereld.

Elsje wordt in 1986 17 jaar en gaat naar de vijfde klas. Tot die tijd werd er op school door de andere sekse nooit zoveel aandacht aan haar besteed (ken je het liedje 'beugelbekkie, pestbril'? Nou, dat had tot haar 16e door Elsje gezongen kunnen worden), maar op de eerste schooldag vraagt een van de twee nieuwe jongens in de klas of hij naast Elsje mag komen zitten. Dat is het begin van de eerste vriendschap met een jongen. Hij heet Ronald en omdat hij naast school bij zijn vader in de slagerij werkt, heeft hij heel wat te spenden. Graag eet hij tussen de middag in de cafetaria aan de overkant van de straat biefstuk met friet en regelmatig mag Elsje daarvan meegenieten. Verder gaat het niet want Ronald heeft een vriendin en Elsjes zomerliefde uit het vorige blogje duurt nog voort.

Muzikaal gezien luistert Elsje in 1986 graag naar Billy Ocean, Europe, The Commununards & Sarah Jane Morris, Madonna, Cock Robin, Falco, Berlin, Run DMC en Mr Mister.

Als ingesloten beeldmateriaal een echte meezinger vandaag, want Paul Simon zong niet voor niets You can call me Elsje :-)


Omdat Elsje toen The Young Ones niets aan vond maar tegenwoordig in een deuk ligt bij de herhalingen ervan, mogen ze Cliff Richard´s Living Doll nog een keertje lekker vernaggelen hier.


En tot slot natuurlijk het Egyptische loopje van The Bangles dat het hier in huis nog steeds goed doet.

4 opmerkingen:

elke zei

hier beginnen onze muziekwegen te scheiden... Maar dat wist je al.

elke zei

Ik heb trouwens nooit een jongen gehad die vroeg om naast mij te mogen zitten. *snik*

Zeekraai zei

1986 zal voor mij altijd het jaar van Tsjernobyl blijven...

*eSThER* zei

The Final Countdown van Europe is één van de eerste nummer waarvan ik me herinner dat ik deze vanaf de radio op een cassettebandje opnam, samen met m'n broertje :-).