maandag 20 juli 2009

Nog negenentwintig

Elsje wordt over negenentwintig dagen veertig. Het halen van vier kruisjes is voor haar een mooie aanleiding op diverse manieren terug te kijken op de afgelopen veertig jaar. Inmiddels zijn we toe aan 1980.

1980. Koningin Juliana abdiceert, en Beatrix wordt daardoor de nieuwe koningin van Nederland. Haar troonsbestijging gaat gepaard met grote rellen, met name in de kroningsstad Amsterdam wordt met de leus 'geen woning, geen kroning' fel geprotesteerd. Dichtbij Seattle kent de Mount St. Helens zo'n heftige eruptie dat de helft van de vulkaan weggeblazen wordt. In Suriname pleegt Desi Bouterse een coup. In El Salvador wordt bisschop Romero vermoord en in New York John Lennon. Dichterbij huis overlijdt Jean-Paul Sartre. In 1980 wordt de strippenkaart ingevoerd en CNN en Solidarnosc opgericht terwijl Ronald Reagan de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Wat jullie vast nog niet wisten is dat 1980 ook het geboortejaar van het 'geeltje' is, want in dat jaar brengt 3M de inmiddels onmisbare PostIt-velletjes op de markt.

In 1980 besluiten de moeder van Elsje en haar beste vriendin hun gezamenlijk gekochte vakantiehuisje in het Betuwse Wamel van de hand te doen: de lasten blijken groter dan de lusten. Jammer want dit was een plek waar Elsje altijd genoot. Waar door de desbetreffende vriendin de liefde voor de natuur ontstoken is en daarmee de opmaat vormt voor Elsjes latere studiekeuze.
Op de zeer Oranjegezinde school inspireert de troonsbestijging door Beatrix de hoofdmeester tot het uitdelen van een Oranje-tegeltje: een vreselijk ding dat Elsje op weg naar huis kapot gooit erhm... laat vallen.

Ook in 1980 worden er weer vreselijk veel goede nummers op single uitgebracht. Denk eens aan De vogeltjesdans, Xanadu of Woman in love, Mother how are you today. Stuk voor stuk nummers die je liever niet meer hoort. Klik de linkjes dus alleen maar aan als je je lekker wilt ergeren.

Wel goed zijn Sniff'n the Tears en Pink Floyd...2 opmerkingen:

Nes zei

Mijn geboortejaar!

elke zei

De post-it is dus bijna 30 jaar oud zeg. Een fantastische uitvinding.