zondag 19 juli 2009

Nog dertig

Nog minder dan een maand tot Elsjes verjaardag, dat schiet al lekker op. En hier op dit blog schieten we al lekker op met de trip down memory lane. We zijn namelijk inmiddels in 1979 aangekomen, het jaar waarin Elsje haar eerste kruisje haalde (en de betekenis daarvan leerde).

1979. Het jaar waarin in Iran de Shah wordt afgezet en onder leiding van ayatollah Khomeini omgevormd wordt tot een islamitische staat, en waar een paar maanden later de Amerikaanse ambassade in Teheran het doelwit wordt van een gijzeling die meer dan een jaar duurt. In het Verenigd Koninkrijk wordt Margaret Thatcher gekozen als premier. Jupiter wordt bereikt door de Voyager 1.

Elsje herinnert zich het jaar waarin ze tien werd amper. Waarom? Geen idee. Hooguit als het het jaar van het mislukte zachtgeel wollen babyvestje dat ze moest breien bij handwerkles. Haar moeder zag het gepruts en besloot te helpen, met als resultaat dat Elsje het hoogste breicijfer ooit kreeg... Nee, handwerken bleek niet aan Elsje besteed.

Elders op de planeet is het allemaal wat minder zachtgeel. Een 16-jarig meisje richt een bloedbad aan op een Amerikaanse lagere school, want 'I don't like mondays'. Dit gegeven inspireert de Boomtown Rats tot het muzikale hoogtepunt van 1979. Daarnaast doen Art Garfunkel, Racey (wat heeft Elsje dat dansje vaak nagedaan!), The Pointer Sisters, Peaches & Herb, Gloria Gaynor, Status Quo en de Jacksons goede zaken.

Voor de filmpjes van vandaag houdt Elsje het op twee Hollandse toppers, Earth & Fire en de Dolly Dots. De eerste omdat dit nummer er een was die bij Elsje thuis tot pulp gedraaid werd door vooral zus G. En omdat Elsje in die tijd ook graag van die knalkleurige overalls droeg. De tweede omdat de Dolly Dots lang voor de Spice Girls al het soort vrolijke girlpowermuziek maakten waar de laatsten zo beroemd om werden.3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank u, ik word heel gelukkig van dit bericht :) Veel van je favo's zijn ook die van mij. Nu geen tijd - later meer reactie!

Elsje zei

zojuist hoorde ik dat Ria, een van de Dolly Dots, gisteren is overleden... des te meer reden hier een ereplekje voor hen te reserveren.f

elke zei

Nooit geweten van wie 'Weekend' was, ook nooit geweten wie het zong. Wel een zeer goed nummer. En Racey, ook nooit geweten wie dat was maar ken het nummer uiteraard wel. Super super.