zaterdag 18 juli 2009

Nog eenendertig

Elsje is aan het aftellen tot haar veertigste verjaardag en gebruikt de dagen om terug te blikken op de afgelopen veertig jaar. Vandaag: 1978, het jaar waarin Elsje negen wordt.

Het jaar 1978 werd getekend door de dood van Aldo Moro, en in de States wordt de aartsluie kat Garfield bedacht. In het vrouwentennis (dat heette toen nog damestennis) gaat het steeds tussen Chris Evert en Martina Navratilova. De hoop op vrede in het Midden-Oosten wordt verder gevoed door de Camp David-akkoorden. Na slecht 1 maand in functie overlijdt de nieuwe Paus (JP I), en hij wordt opgevolgd door JP II, die het heel wat langer zal volhouden op die plek. Aantjes moet het veld ruimen nadat zijn oorlogsverleden bekend wordt.

In 1978 was Elsje voor het eerst meer dan een keer in de bioscoop voor eenendezelfde film: Grease. Genieten van de zwijmelarij van Olivia die toch Hopelessly devoted to John was. Dat blaadje papier in de vijver. Dat witte nachthemd. Zucht. Mind you, Elsje is dan negen he?
In dat jaar start de Tour in Leiden en rijdt vlakbij het ouderlijk huis van Elsje voorbij. Ondanks het slechte weer staan ze natuurlijk langs de route. Van alle commotie rond die proloog krijgt Elsje overigens niet veel mee.
Die kerstvakantie is zij met haar familie in een vakantiehuisje ergens in Drenthe, waar ze bijna niet meer wegkomen door het plotseling opspelende winterweer. De paniek van haar moeder toen de auto in eerste instantie niet wilde starten en het angstige glibberen over de snelwegen terug naar huis, zal Elsje niet snel vergeten.

Voor de muzikale omlijsting van deze serie gebruikt Elsje het Top-40 Hitdossier boek. En dan om precies te zijn de lijstjes met de top 100 per jaar die achterin dit boek staan. En daarom staan sommige nummers pas het jaar nadat ze zijn uitgebracht genoemd, en zijn weer anderen twee maal terug te vinden. En zo gebeeurt het dat in deze blogserie het eerste singeltje dat Elsje koopt te vinden is in het jaar nadat ze het over het tweede singletje had. Het zij zo.

1978 is een muzikaal topjaar. Of zou dat zo lijken om dat dat het jaar is waarin Elsje er echt in geinteresseerd raakt? Nah, want denk maar aan Dreadlock Holiday, She's not there, Substitute, Big city, Kiss you all over, Black Betty, Everyone's a winner, MacArthur Park, Baker street, Sultans of Swing, Isn't it time, Paradise by the dashboard light en Sex and drugs and rock 'n roll. Stuk voor stuk nummers die het nu ook nog goed doen (al zijn de filmpjes wel errug gedateerd).

Elsjes eigen topper van dat jaar is Blondie met Denis. De eerste single die ze ooit kocht. Dat pruilmondje van Deborah Harry is ook nu nog, 31 jaar later, heerlijk om te zien.


Voorspelbaar is dat Elsje vandaag eindigt met Olivia Newton John. Lekker zwijmelen allemaal!

4 opmerkingen:

Tricky zei

ik weet er zelf niet veel meer van (ben ook nog 3 jaar jonger dan jij!) dus is het leuk hier te lezen wat de wereld toen allemaal bezighield...
leuk hoor Elsje!

elke zei

Isn't it time, Sultans of swing, Baker street en Kiss you all over zijn stuk voor stuk fantastische nummers. Om in een doosje te doen (maar dat is dan weer een ander nummer)

Elsje zei

@elke: agossies, Donald Jones! Maar dat is van voor onze tijd hoor (uit de jaren '50)

Sjaak zei

WK in Argentinië. Zonder Van Hanegem en Cruyff waren de verwachtingen nul. Het spel aanvankelijk ook, maar 'ze' waren er dichterbij dan in 1974