donderdag 30 juli 2009

Nog negentien

Over de helft want in 1990 wordt Elsje 21. Het is een jaar van grote politieke veranderingen. Zo wordt door de vrijlating van Nelson Mandela het einde van de apartheidspolitiek ingeluid. Het hele jaar staat de internationale gemeenschap door de inval van Irak in Koeweit onder grote spanning vanwege het grote oliebelang dat Koeweit heeft. Het Oostblok verandert in straf tempo: de kersverse president van Tsjechoslowakije, voormalig dissident Vaclav Havel, speelt een belangrijke rol in de verdere ontmanteling van de Russische troepenmacht, Boris Jeltsin wordt de nieuwe president van Rusland en op 3 oktober wordt de hereniging van Oost- en West-Duitsland een feit. Lech Walesa wordt president van Polen en Slobodan Milosevic van Servië. Veelzeggend is de opening van de eerste MacDonald's in Moskou, toch een symbool van het door de communisten zo verfoeide kapitalisme.
Mary Robinson wordt de eerste vrouwelijke president van het oerconservatieve Ierland en eindelijk komt er een eind aan het Thatcher tijdperk. Zij neemt ontslag en wordt opgevolgd door John Major. België is een paar dagen zonder staatshoofd: nadat de koning op grond van gewetensbezwaren weigert een wetsvoorstel voor liberalisering van abortus te ondertekenen wordt hij tijdelijk incompetent verklaard.
Het milieu is ook dit jaar 'hot'. De kapitein van de olietanker de Exxon Valdez die een jaar eerder in Alaska een enorme milieuramp veroorzaakte wordt veroordeeld tot 1000 uur mee helpen opruimen. Overal ter wereld wordt Perrier uit de schappen gehaald nadat er in de States de gifstof benzeen in is aangetroffen. Afspraken over vermindering van lozing van de voedingsstoffen nitraat en fosfaat in de rivieren moet de zee weer voedselarm en daarmee soortenrijker maken. Een enorm zware aardbeving in Iran kost aan 35000 mensen het leven.
Tot slot mogen in dit overzicht de beelden die de Voyager 1 naar de aarde stuurt van zes planeten van buiten ons eigen zonnestelsel en het feit dat ondanks de hooggespannen verwachtingen de Europees Kampioen voetbal kansloos is op het WK in Italië niet ontbreken (Duitsland wordt daar overigens wereldkampioen).

Elsje haalt aan het begin van het jaar haar rijbewijs. Eindelijk, want ze moet er drie keer examen voor doen. De twee eerdere keren verprutst ze het door examenvrees en op aanraden van een vriendin vertelt ze dat de examinator. Die vraagt: "Wat wil je eerst doen?" Antwoord van Elsje: "Snelweg!". Na een paar kilometer vraagt hij: "Gaat het met de zenuwen?" Als Elsje bevestigend antwoordt, gaan ze de volgende afslag van de snelweg. Het examen verloopt verder stralend. Tot Elsjes grote verrassing mag ze het (toen nog) roze papiertje direct meenemen.
De vriend is trots als een pauw en wil graag dat Elsje haar zopas verworven vaardigheid aan hem demonstreert, in zijn nieuwe autootje (dat hij een maand daarvoor van zijn eerste salaris kocht). Erg ver komen ze echter niet. Want als ze het parkeerterrein af wil draaien neemt een tegenligger de bocht te krap en Elsje, nog wat onwennig in een andere auto dan waar ze in leste, reageert daarop te laat. Een flinke deuk aan de linkervoorkant van de auto is het gevolg. En tranen, een niet te stelpen hoeveelheid. Tot januari 2008 blijft dat gelukkig de enige aanrijding op Elsjes conto...

Het is heel moeilijk een keuze te maken uit de muziek van 1990. Denk bijvoorbeeld eens aan Hijo de la luna, Nothing compares 2u, I've been thinking about you, Dirty cash of Sadeness. Maar hoe kan Elsje Promise me, All I wanna do is make love to you, Groove is in the heart, Na neh nah of Killer overslaan?

Het beeldmateriaal van vandaag is natuurlijk Summer of 69 van Brian Adams. Al weet Elsje natuurlijk best dat dit niet over 1969 gaat, is de titel te mooi om het nummer geen ereplaats te gunnen vandaag.

Het echte muzikale monument van 1990 is het Wall-concert van Roger Waters in Berlijn. Het ingesloten filmpje is deel 1 van 6. Bekijk ze vooral allemaal. Echt meer dan de moeite waard!

2 opmerkingen:

Tricky zei

super, die wall-filmpjes... thx om ze hier onder de aandacht te brengen...
enne, hier is dat briefje nog steeds roze!
trouwens veel goeie muziek uit die tijd ja!

elke zei

nog iets wat we gemeen hebben: ook hier drie keer het rijexamen. De praktijk dus...