maandag 27 juli 2009

Nog tweeentwintig

Aftellen van 40 (1969) naar 0 (2009) brengt ons vandaag in 1987, het jaar waarin De Aanslag, de verfilming van het boek van Harry Mulisch, een Oscar wint, de eerste Oscar voor een Nederlandse film ooit. Voor de Belgische kust kapseist de Herald of Free Enterprise waarbij bijna 200 levens verloren gaan. Het Italiaanse voetbal wordt met de lucratieve transfer van Ruud Gullit naar AC Milan ineens een stuk interessanter. Gerrit Jan Heijn, de topman van Ahold, wordt ontvoerd en vermoord en ook Peter Tosh komt gewelddadig aan zijn eind. Turkije stelt zich in 1987 kandidaat voor toetreding tot de (toen nog) EEG (daar zijn ze nog niet veel verder mee). Op het Rode Plein in Moskou veroorzaakt de landing van Mathias Rust enorme opwinding bij de autoriteiten. De ernstige toestand waarin ons milieu zich bevindt wordt overal ter wereld stevig op de politieke agenda gezet door het Brundland-rapport. Amsterdam krijgt een monument ter herinnering aan de vervolging van homo's door de Nazi's en bekend wordt dat de States in het geniep wapens aan Iran hebben geleverd. Aan het eind van het jaar ziet de voorloper van Hamas het licht.

Elsje doet in 1987 eindexamen: gezellig samen met zusje N, die tegelijkertijd examen doet, leren in de woonkamer (van leren komt het ook, af en toe, tussen alle potjes Rummikub door), en als beide zussen slagen is het uiteraard groot feest. Na de zomervakantie start Elsje met haar studie biologie in Utrecht. De eerste paar maanden moet ze nog heen- en weer pendelen tussen het ouderlijk huis en de Uithof, maar gelukkig vindt ze half november een kamer in een Utrechts studentenhuis. Weliswaar in onderhuur, maar die is van onbepaalde duur dus echt druk maakt ze zich daar niet om. Helaas eindigt het jaar in mineur want als ze nog maar twee weken haar nieuwe stekje bewoont moet ze met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis en daar een buikoperatie ondergaan die het, zoals de gynaecoloog later voorzichtig vertelt 'wel eens heel moeilijk zou kunnen maken om zwanger te worden'. Nogal een klap voor deze 18-jarige kinderliefhebster. Gelukkig komt het daarmee allemaal goed, zoals je in Elsjes bio kunt lezen.

Muzikaal markeert 1987 de start van MTV-Europe, Elsje keek daar overigens amper naar, want haar favoriete muziekzender was het Britse The Music Box. Daarop werden de video-clips van Jan Hammer (de tune van Miami Vice), de buurtjes van Robert Cray, Crowded House,
Terence Trent d'Arby (brede schouders en wortelbroek!), de rat van UB40, Tim Hardin en van de (gelegenheids)duo's Mel & Kim, George Michael & Aretha Franklin, Kate Bush & Peter Gabriel met grote regelmaat vertoond.

Als 'eye-candy' vandaag twee lange filmpjes. Allereerst het snoepje George Michael. Daarvan dacht iedereen in 1987 nog dat hij hetero was en dat werd slechts bevestigd door filmpjes zoals I want your sex.


Gisteren liet Elsje een filmpje zien van de Young Ones, waar ze pas later de lol van ging inzien. Dat geldt niet voor Spitting Image, waar ze vanaf aflevering 1 van genoot. Daarom als afsluiter Land of Confusion van Genesis. Helaas niet in te sluiten in Elsjes Emoties maar als je hier klikt kun je alsnog genieten.

2 opmerkingen:

Terrebel zei

Fijn zo'n tri[je down memory lane!

Elsje zei

Tsjongejonge, ik kan over niemand schrijven of ze leggen het loodje. Vandaag is Ferdi E overleden, de ontvoerder en moordenaar van GJ Heijn.