zaterdag 25 juli 2009

Nog vierentwintig

Over vierentwintig dagen haalt Elsje haar vierde kruisje. Om dat te 'vieren' blikt ze in deze serie blogjes op verschillende manieren terug op de afgelopen veertig jaar. Vandaag is 1985 aan de beurt.

1985. Het jaar dat begint met een Elfstedentocht, die gewonnen wordt door Evert van Benthem. Door het overlijden van Tsjernienko komt in Rusland Gorbatsjov aan de macht en nog datzelfde jaar begint hij zijn politiek van Perestrojka. Popi Jopi, zoals Henk Spaan en Harry Vermeegen de paus noemen, bezoekt Nederland. Bizar is de voetbalwedstrijd in het Brusselse Heizelstadion, waar aan het begin van de finale tussen Liverpool en Juventus bijna 40 Italiaanse supporters platgedrukt worden. De Rainbow Warrior wordt in Auckland tot zinken gebracht en een ander schip, de Achille Lauro, wordt gekaapt door Palestijnen. Wubbo Ockels is de eerste Nederlander in de ruimte. Minister Neelie Smit-Kroes weet de Tweede Kamer zover te krijgen dat ingestemd wordt met de aanleg van de A4 door Midden-Delfland (een snelweg die er vandaag de dag nog steeds niet is trouwens), en zij is ook de eerste Nederlander die een PIN-betaling verricht.

Over 1985 kan Elsje kort zijn. Het is het jaar van de eerste vakantie zonder ouders. Het jaar van haar eerste vriendje, dat ze tijdens die vakantie ontmoet. Hij schreef met een marker op Elsjes schouder: "my sunshine, day and night", versierd met een zonnetje. Een aantal Franse jongens op de camping gaf als commentaar (met vette grijns): "Surtout dans la nuit, hein?!?". Het jaar van de 'sweet sixteen'. Zucht... wat een mooi jaar!

Muzikaal gezien kun je in 1985 niet om Live Aid heen. Het leukste nummer dat daar ten gehore wordt gebracht is natuurlijk de cross-oceaan-samenwerking 'Dancing in the street' (hier de 'gewone' clip). Verder gooien dat jaar 19, Don't you (forget about me), Shout, Easy lover, Axel F, Sunday bloody sunday, That ole devil called love en Wasmasjien (niet het origineel) hoge ogen.

Pas echt genieten wordt het vandaag met


en de aankondiging van een grandioze uitsmijter uit 1985 kan alleen maar betekenen dat nu AHA komt... en dat klopt

4 opmerkingen:

elke zei

Ah *zucht*, die zanger van A-Ha was toch wel de max. Ik voel me hier precies weer een puber. Trouwens, zelfs ik herken hier bijna 80% van de toenmalige actualiteit. *applaus voor mezelf*

Elsje zei

applaus idd voor Elke! :-)

Tricky zei

in 85 kon ik alleen nog maar giechelen over jongens (was toen 13 hé) en dromen over vakanties zonder ouders ;-) of hoe 3 jaar leeftijdsverschil toen zoveel uitmaakten, terwijl je daar nu niets meer van merkt...

Elsje zei

@tricky: dat denk jij! maar al die grijze haren die zo langzamerhand mijn hoofd tooien verraden toch ook nu ons leeftijdsverschil ;-)