donderdag 23 juli 2009

Nog zesentwintig

Inmiddels is het nog maar zesentwintig dagen tot Elsjes veertigste verjaardag. En zesentwintig jaar geleden was het 1983.

1983. Het jaar waarin de basis voor Internet as we know it gelegd wordt en de CD op de markt wordt gebracht. Maar ook worden er voor de eerste Nederlandse patienten met AIDS geregistreerd. De terugkerende Filipijnse banneling Benigno Aquino wordt nog op het vliegveld van Manilla doodgeschoten. Bij de zuiderburen pleegt de Bende van Nijvel een bloedige overval op een supermarkt. In Het Parool verschijnt de laatste Kronkel van de hand van Simon Carmiggelt. Freddy Heineken wordt ontvoerd en drie weken vastgehouden door o.a. Willem Holleeder (ja, dezelfde!). In Ethiopie heerst hongersnood als gevolg van de aanhoudende droogte.

In Elsjes leven zijn in 1983 twee belangwekkende zaken te vermelden. Na de kubus van Rubik doet Elsje vrolijk mee met de volgende rage. Clickets, magnetische balletjes, felgekleurd. Wat je er eigenlijk mee moet behalve door je handen laten glijden is onduidelijk, dus al snel stopt Elsje ze in een mooi glazen potje en houdt er haar vriendinnen mee voor de gek: "ook een kauwgomballetje?"
Belangrijker is dat ze 29 oktober met haar moeder samen meeloopt in de vredesdemonstratie in Den Haag. Elsje draagt daarbij op haar rug een tasje met de Opland-cartoon en in haar handen een spandoekje waarop staat: "Ik loop ook voor oma". Indrukwekkend, al die mensen die zich inspannen om de Nederlandse regering duidelijk te maken dat die kruisraketten er echt niet mogen komen.

Een paar jongens van een middelbare school naast die van Elsje scoren in 1983 een dikke hit met Comment ça va en de eveneens uit Leiden afkomstige Leidse sleutelgaten flikken ook zo'n kunstje met hun Joke stop met koken.
Meer genietwaardig zijn Moonlight Shadow, Hey you rock steady crew, Billy Jean, Annabel, Breakaway, Owner of a lonely heart, Stiekem gedanst en Nescio.

Vandaag voegt Elsje natuurlijk 99 Luftballons aan haar blog toe, een mooier tijdsbeeld dan dat kun je haast niet krijgen. En omdat ze dat toen zo'n ontzettend sexy filmpje vond mag David Bowie zijn China girl ook hier beminnen. Maar Elsjes favoriet van dat jaar was toch echt de one and only Paul Young. Come back and stay is nog steeds prachtig! Correctie, Elsje vindt het nog steeds prachtig! Jullie toch ook?

4 opmerkingen:

veerle zei

Zijn die nummers echt al zo oud?

veerle zei

...Ik dus ook!

elke zei

ahhhh, I love it! Lang leve the eighties!
En met Comment ça va deden de Vlamingen ook lustig mee. Wat een schande :-D

Elsje zei

@veerle: tjsa... grijze haren bloggers, verenigt u ;-)

@elke: Frans met een Leids accent, knappe Vlaming die dat na kan doen ;o)