maandag 19 juni 2006

De tweede legVandaaag zag Elsje ineens een heleboel kuikentjes rondzwemmen in de sloten langs het spoor. Kennelijk zijn de eenden aan de tweede leg begonnen. Een heel normaal fenomeen bij een soort waarbij hele nesten uitgemoord worden door roofvogels, roofvissen en maaimachines. Lukt het je als eend niet in één keer om je kroost groot te krijgen, dan doe je het toch gewoon nog een keertje over?

Een tweede leg komt niet alleen bij eenden voor. Ook mensen - meestal mannen van middelbare leeftijd - stichten na bijvoorbeeld hun scheiding wel eens een nieuw gezin met hun nieuwe, vaak jongere, partner. En hoewel Sjaak nog niet van middelbare leeftijd is en Elsje niet jong meer, krijgen ook zij regelmatig de vraag wanneer zíj nou eens aan die tweede leg gaan beginnen. Een 'liefdesbaby', zo wordt dan betoogd, is toch de kroon op je relatie! En zeker in een gezin als het hunne, met kinderen van Sjaak en kinderen van Elsje maar geen enkel kind van Sjaak en Elsje samen, zou een baby de ultieme bevestiging zijn van het nieuw gevonden geluk.

Sjaak heeft daar een mooi antwoord op bedacht: 'Als jullie nou die baby doen, dan doen wij de liefde wel'. En hoewel Elsje best wel eens nieuwsgierig is over hoe een dergelijk 'product van hartstocht en liefde' er dan uit zou zien, sluit zij zich van harte bij Sjaaks uitspraak aan.

Bovendien, zo denkt deze bioloog ineens, was die tweede leg niet eigenlijk bedoeld voor die gevallen waarin de eerste leg het niet overleeft? De oproep voor een tweede leg als een verkapte oproep tot infanticide! Nee, geef haar tweede portie maar aan de eenden.

1 opmerking:

Sjaak zei

Er zijn ook dieren die hun kroost opeten. Nu is ons spul wel om op te vreten maar liever niet al te letterlijk. Er zijn ook vrouwtjes die het mannetje na een succesvolle 'daad', die het voortbestaan van de soort garandeert, uitfaseren. Daarom houdt Sjaak de VdH nog maar even aan het lijntje...