zondag 18 juni 2006

ZwoelEén van de prettigste jeugdherinneringen van Elsje betreft het soort zwoele zomeravonden waar we nu ook mee van doen hebben.

Nadat zij en haar zussen de hele dag zweterig rond hadden gehangen op het veldje voor het ouderlijk huis, en vroeg gegeten hadden, kregen ze een heerlijk lauw bad. Na het bad mocht je dan nog even in je nachtpon naar beneden voor een glaasje drinken en daarna was het 'hup, naar bed'. Omdat Elsje als enige van de kinderen aan de achterkant van het huis sliep, kon zij vanuit haar kamertje flarden van de gesprekken van de volwassenen uit de tuin volgen. Die natuurlijk tot diep in de nacht duurden, dus bij dat soort geroezemoes viel Elsje in slaap.

Met name de nachtponnetjes horen bij de herinnering. De oma van een stel neefjes had die gemaakt, ze was volgens Elsje dol op meisjeskleren maar had alleen kleinzoons. En dus waren Elsje en haar zussen de gelukkige ontvangers van een prachtig stel ponnen. Oranje, groene en paarse bolletjes (eind jaren '70!) op wit katoen, met een paarse, oranje of groene bies. Heerlijk zacht spul.

Nu zitten de kinderen ook lekker gedoucht op de bank met een fris glaasje limonade. En straks, als zij op bed liggen, zullen Elsje en Sjaak in de tuin de 'keek op de komende week' doen, onder het genot van een koel drankje. Flarden van hun gesprek zullen bij de meiden, die aan de tuinkant van het huis slapen, door het open raam naar binnen drijven. De cirkel van het leven is rond.

Het enige dat mist zijn de zelfgemaakte ponnetjes, maar gelukkig levert de HEMA in nachtgoed prima spul af. Elsje is erg benieuwd of de kinderen later ook zulke goede herinneringen aan zwoele zomeravonden zullen koesteren.

Geen opmerkingen: