maandag 5 juni 2006

OntcijferenAl bijna een jaar is Elsje verslaafd aan Sudoku. Een dag geen sudoku is een dag niet geleefd! Ze leerde ze dankzij haar schoonmoeder kennen.

Dit puzzeltje is slechts in naam Japans, en betekent zoiets als ongepaarde getallen. Dit wordt duidelijk als je kijkt naar een sudoku. De bedoeling is dat je in het vierkant van 9x9 hokjes horizontaal en verticaal de cijfers 1 t/m 9 invult, waarbij je elk cijfer maar één keer mag gebruiken. Omhet nog iets ingewikkelder te maken is het vierkant ook nog in 9 vakken van 3x3 hokjes onderverdeeld waarvoor dezelfde regels gelden: 1 t/m 9 elk één keer invullen.

Ook de kinderen zijn inmiddels 'om'. De sudoku-boekjes worden bijna uit Elsjes handen gerukt, met name door de jongens en de jongste. Klein als ze is (5 jaar), ziet ze zelfs al in de drie-sterren sudoku's precies welk cijfer waar moet komen. Het zelf invullen is nog wat lastig, want dit groep-2 kind heeft nog niet de beschikking over een leesbaar handschrift.

Van alweer Elsjes schoonmoeder kreeg een van de jongens voor zijn verjaardag een Sudoku-spelletje waarbij alle cijfers op gekleurde blokjes staan. En zo kan het voorkomen dat vrijwel elk gezinslid op hetzelfde moment met het oplossen van verschillende puzzels. Alleen Sjaak houdt zich verre van dit cijfergeweld.

Nou, waarde schoonmoeder, je wordt bedankt! Ben benieuwd waar je ons het komende jaar weer verslaafd aan gaat maken...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nou ja Zijn jullie niet al bezig verslaafd te worden aan de blogs?
misschien mijn eigen verslaving :werken in de tuin?
tevens nog gezond ook .
en dan natuurlijk de crypto's .
week van het aandeel van 14 letters verstoort mijn slaap.
je waarde .....

Elsje zei

ha 'moeders', ik hoopte al dat je meelas!
Tuinieren is prachtig maar Elsje is een goedweertuinierster, dus dat voorziet niet in een dagelijkse portie om de verslaving a. te krijgen en b. in stand te houden.
Je cryptowoord heb ik nog niet. Heb je meer letters?